ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Η κατάρρευση της δικτατορίας...
• Τελειωσε, η Μεταπολίτευση;
• Πρωταγωνιστης στις εξελίξεις ο Καραμανλης!

          
 24 Ιουλίου 1974: 40 χρόνια μετά την αποκατάσταση της... Δημοκρατίας!
 Εχουν περασει 40χρονια!
           Απο τοτε που "καταλυεται οριστικά και αμετάκλητα, στις 23 Ιουλίου 1974 (σαν σημερα, δηλαδη...) το στρατιωτικό καθεστώς, το οποιο προέκυψε απο το πραξικόπημα της 21 Απριλίου 1967 και η εξουσία περνά στην πολιτική ηγεσία της χωρας..."!!!
           "Πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ειναι ο Κωνσταντινος Καραμανλης, ο οποιος ηγήθηκε της περίφημης Κυβερνησης Εθνικης Ενότητας και οδηγεί την χωρα στις εκλογες που γίνονται στις 17 Νοεμβρίου 1974!!! Οπως επίσης και στο δημοψηφισμα, (βασιλευομενη δημοκρατία, η οχι...), που εγινε στις 8 Δεκεμβρίου του 1974..."!!! Αυτα, μεταξυ άλλων έγραψαν οι εφημεριδες της εποχης!.. Μαλιστα με πρωτη την εφημερίδα "η Βραδυνη", που με "πηχαιους τιτλους" τόνισε ΕΡΧΕΤΑΙ και ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ο λαος υποδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλη με αναμμένα κεριά, σαν να ειμαστε στην Ανάσταση!.. Αλλα, οπως φάνηκε το ιδιο ηταν! Ενας λαος ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ!!!
           Ολα εγιναν αμέσως μετα την Τουρκική εισβολη στην Κυπρο, στις 20 Ιουλίου 1974! Τοτε "το δικτατορικό καθεστώς έφθασε στα όρια του και άρχισε να αποσυντιθεται..."! Η Κυβερνηση του Ανδρουτσοπουλου ειχε αρχίσει να διαλύεται! Ολα τα μέλη της, σε χρόνο ρεκόρ εξαφανίστηκαν!!! Την ιδια στιγμη ο μέχρι εκεινη την ώρα πανίσχυρος Δημήτρης Ιωαννιδης, δείχνει να τα εχει χαμένα!..
          



 Ετσι, το μεσημερι της 23 Ιουλίου 1974, άρχισε σύσκεψη, υπό την προεδρία του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζικη, στην οποια πήραν μερος πολιτικοι και προσωπικότητες της δημόσιας ζωης! Στο τραπέζι των συζητήσεων, "έπεσαν" πολλα ονόματα! Ομως αποδεκτή εγινε η πρόταση του Ευαγγελου Αβερωφ, "που θεωρεί ως μονο ενδεδειγμένο πρόσωπο τον αυτοεξοριστο στο Παρίσι Κωνσταντίνο Καραμανλη, ο οποιος διαθετει ευρείες συμπάθειες παντου, στον λαο και σε ολο τον έξω κοσμο..."!!!
           Η "Επιστροφή Καραμανλη", μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή! Γίνονται πολλα και αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στον Καραμανλη, ο οποιος δέχεται και επιστρέφει αμέσως, με το αεροπλάνο του Προεδρου της Γαλλικής Δημοκρατιας του Βαλερί Ζισκαρ Ντ' Εστεν, που του το παρεχώρησε!!! Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού φθάνει στις δυο το πρωι στις 24 Ιουλίου 1974! Εδω χιλιάδες λαου, του επιφυλάσσουν μια πραγματικα αποθεωτικη υποδοχή! Την ιδια στιγμη, σε όλη την Ελλάδα, ξεκινούν τα πανηγύρια για την πτώση της επτάχρονης δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, της οποιας "ο Καραμανλης ηταν ο κύριος εγγυητής"!!! Τα ξημερώματα της 24 Ιουλίου 1974 (στις 4 το πρωι...) ο Κωνσταντινος Καραμανλης, ορκίζεται πρωθυπουργος, απο τον Αρχιεπίσκοπο  Σεραφείμ και παρουσία του προεδρου Γκιζικη! Και λιγο αργοτερα σχηματίζεται η Κυβερνηση Εθνικης Ενότητας και αρχίζει πλεον "η πορεία προς την ομαλότητα..."!!!
           Μέχρι και την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, εγιναν πολλα, ειχαμε αποχώρηση απο το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκαν νεα κόμματα (Νεα Δημοκρατια και ΠΑΣΟΚ)  και εγινε η επανασύσταση της προδικτατορικής ΕΡΕ! 
           Και φθάνουμε στην ημερα των εκλογών! Ειναι οι πρώτες μεταδικτατορικες εκλογες! Εγιναν ανήμερα του Πολυτεχνείου,στις 17 Νοεμβρίου και ηταν ενας θρίαμβος του Κωνσταντινου Καραμανλη το κομμα του οποιου πήρε το 54,4% των ψήφων, με 220 έδρες απο τις 300 της Βουλης!!! Ηταν ενα μεγαλο, πολυ μεγαλο ανεπανάληπτο ρεκόρ!!!
          Με ολα αυτα, φθάσαμε στο σημερα!
          Ενα σημερα σκληρό! Απάνθρωπο! Ανελέητο! Και ισως ήρθε η ώρα για να πούμε, πως το τέλος της Μεταπολίτευσης έφθασε! Η, η Μεταπολίτευση τελείωσε!.. Σαράντα χρονια, μετα...

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου