ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ...

• "Επιστρέφει" στο Αγιον Ορος...
• Το ειχαν κλέψει το 1960!
• Στην εκδήλωση παραδοσης, ο πρωθυπουργος...

           Άγνωστοι το ειχαν "βουτηξει" απο την Μονη Διονυσιου στο Αγιον Ορος!
           Το έκλεψαν και το πούλησαν σε ιδιωτική στις ΗΠΑ! 
           Αυτος με την σειρά του το πούλησε στο Μουσείο Γκετί, οπου και ηταν μέχρι και πριν λιγο καιρο! 
           Ο κλέφτης...,για την ακρίβεια οι κλέφτες το αριστούργημα της Μεταβυζαντινής Περιόδου, το...εκαναν δικο τους, το άρπαξαν απο την Μονη Διονυσιου, εκει στο Αγιον Ορος, το 1960!..
           Εχουν περασει ακριβώς 54 χρονια!
           Ετσι μολις χθες (Δεθτερα 15 Σεπτεμβρίου 2014) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρας, αυτο το κειμήλιο της Ορθοδοξίας, το παρέδωσε στον Ηγούμενο της Μονής Διονυσιου, προκειμενου να επιστρέψει στη θεση του, πανω εκει στο Αγιον Ορος!..
           Πριν γινει αυτο, το αριστούργημα της Μεταβυζαντινής Περιόδου, που ειναι ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, γιατι παρουσιάζει-απεικονίζει πιο σωστα τις προτομές των Δωδεκα Αποστολών και μαζυ με ενα χρυσό χειρόγραφο εκείνης της εποχης, εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσειο της Αθήνας! Το εργο αυτο μέχρι και πριν λιγες ημερες φιλοξενούνταν στο Μουσείο Κανελλοπουλου...
           Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρας οταν παρέδιδε το κειμήλιο αυτο στον Ηγούμενο της Μονής Διονυσιου, τόνισε πως "πρόκειται για ενα αριστούργημα της Ορθοδοξίας, που επιστρέφει στη θεση του..."! 
           Το αριστούργημα της Μεταβυζαντινής Περιόδου, που στο Αμερικανικό Μουσειο Γκετί, βρίσκονταν απο το 1983, κάπου 31 χρονια, μέχρι να αγοραστεί απο την Ελλάδα, ξεχωριστά...
           Μετα την έκθεση του λοιπον, στο Βυζαντινό και Χριστιανικο Μουσειο της Αθήνας, το αριστουργημα της Μεταβυζαντινής Περιόδου, θα παει, θα μεταφερθεί, θα επιστρέψει, στη θεση του! Στην Προθήκη της Μονής Διονυσιου, στο Αγιον Ορος, απ'όπου απουσιάζει 54 χρονια!
           Τέλος καλο! Ολα καλα λοιπον!
           Ομως τίθεται ενα ερωτημα.
           Ειναι άραγε τοσο εύκολο, το να μπει κάποιος στο Αγιον Ορος και να κλέψει μια εικόνα μεγάλης ιστορικής αξίας; Η,να αρπάξει ενα απο τα εκατομμύρια αριστουργήματα που υπαρχουν εκει; Η απάντηση, αν κρίνω απο το βιβλίο της Μεταβυζαντινής Περιόδου που παρουσιάζει τους Δωδεκα Αποστολους και που άγνωστοι εκλεψαν χωρις να γινουν αντιληπτοί απο την Μονη Διονυσιου στο Αγιον Ορος, οπως και το χρυσο χειρόγραφο, δείχνει οτι τα ιστορικά κειμήλια της Ορθοδοξίας ειναι, βρισκονται πιο σωστα, στο έλεος του Θεού, δυστυχως!!!
           Κατι ομως πρεπει να γινει! Και πλεον τον λογο πρεπει να εχει η πολιτεία...
           Η, μηπως κανω λαθος;
                                                                                                          Γιώργος Κοντονής



0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου