Ο Χ Ι !!!

• Εκεινο το πρωινο, της 28 Οκτωβριου 1940...
• Το πρωτο πολεμικό ανακοινωθέν...
• Ο Τύπος στον πόλεμο!

           Τιποτα δεν έδειχνε εκεινο το πρωινο, οτι κατι ειχε γινει!
           Και ειχαν γινει και ειχαν αλλάξει πολλα!
           Απο την μια στιγμη στην αλλη η Ελλαδα βρεθηκε-μπήκε στο πόλεμο! Ενας άδικος πόλεμος που δεν τον επεδίωξε, δεν τον θέλησε...
           Ηταν ομως υποχρεωμένη να υπερασπίσει τα σύνορα της!
             Την σημαία και την ιστορία της!
             Την τιμή της οικογένειας!
             Ξημέρωμα 28 Οκτωβριου 1940! Και η Ιταλία ζητά απο την Ελλαδα απροσχημάτιστα "γη και ύδωρ"!
             Στις 3 το πρωι της ίδιας ημέρας, ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι, κτύπησε την πορτα του πρωθυπουργου Ιωαννη Μεταξα και του επιδίδει το τελεσίγραφο, με το οποιο οι Ιταλοί ζητουσαν τα παντα! Έγραφαν μαλιστα ανάμεσα στις διαφορες αιτιάσεις τους, για δήθεν επιθετικότητα της Ελλαδος! 
           Ο τοτε πρωθυπουργος, Ιωάννης Μεταξάς, αφου άκουσε απο τον Γκράτσι, οτι "η Ιταλική Κυβερνηση εχει διατάξει ως εγγύηση της ελληνικής ουδετερότητας την κατάληψη στρατηγικών σημείων, εντός της ελληνικής Επικράτειας, απο τις 6 το πρωι", ζητησε διευκρινίσεις! Ομως ο Ιταλός πρέσβης, που τα ειχε στην κυριολεξία χαμένα, δεν απάντησε!..
           Τοτε ο Μεταξάς του λεει.
           "Λοιπον, εχουμε πόλεμο..."!
             Το δυνατό αυτο  Ο Χ Ι, του Ιωαννη Μεταξά, δεν άφηνε κανενα περιθώριο για παρερμηνείες! Και ετσι η Ελλαδα μπήκε στην περιπέτεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου!
              Ειναι γεγονος πως, εκεινο το Ο Χ Ι του Μεταξά εγινε ύμνος και τραγούδι στα χείλη ολων των Ελληνων! Πραγματικα εξέφρασε αυτο το Ο Χ Ι  ολο τον Ελληνικο λαο, ο οποιος έτρεξε με συγκινητικό πάθος και ανάλογο ενθουσιασμό να ντυθεί στο χακί, απο τις πρώτες πρωινές ώρες! Ηταν το κατι αλλο! Ναι, ηταν εντυπωσιακό!
            Η "μέθη" αυτη για την πατριδα μήνες αργοτερα κέρδισε τον θαυμασμο ολων! Μαλιστα τοτε ειπώθηκε και εκεινο το "οι ήρωες πολεμούν σαν τους Ελληνες"! 
            Αλλωστε και στο πρωτο Πολεμικό Ανακοινωθέν που διάβασε ο αρχιεκφωνητης και δάσκαλος μου στο ΕΙΡ και στην μετέπειτα ΕΡΤ, Κωστας Σταυροπουλος, απο τον Ραδιοφωνικό Σταθμο Αθηνων, αναφέρθηκαν μεταξυ άλλων  "...αι ημετεραι δυνάμεις αμύνονται του πατριου εδάφους..."!
              Ολες οι εφημεριδες έγραφαν για το πάθος με το οποιο πολεμούσαν οι φαντάροι μας, σε εκεινο τον πόλεμο. "Η Ελλας αγωνίζεται εναντίον του Εθνους των δολοφόνων..."! Εγραψε η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Μια αλλη εφημερίδα το ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ σημείωνε. "...Ο πόλεμος ηρχισε! Ζήτω η Ελλας! Αερα! Αι ελληνικαι φάλαγγες απηντησαν εις το πυρ των ποταπών επιδρομέων..."!
               Το Ο Χ Ι και οι νίκες των ελληνικών δυνάμεων χειροκροτήθηκαν απο ολο τον κοσμο, απο ολόκληρη την οικουμένη!
             Και αυτο το  Ο Χ Ι  ειναι πολυ επίκαιρο σημερα με ολα οσα συμβαίνουν στην πατριδα μας...
             Η, μηπως κανω λαθος;
                                                                                                                             Γιώργος Κοντονής 










0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου