Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ

Νεκταριος, ο Αγιος της στοργής και της συγνώμης.
• Στις 2 Σεπτεμβρίου 1953, εγινε η ανακομιδή των λειψάνων.
• Η επίσημη αναγνώριση, ως Αγίου εγινε τι 1961.

            Σημερα για το ομορφο νησι της Αιγινας ξημέρωσε μια μεγαλη ημερα. Μια ημερα διαφορετικη απο τις αλλες.
          Σημερα η Αίγινα πανηγυρίζει την μνήμη του προστάτη Αγίου της. Του θαυματουργού Αγίου Νεκτάριου.
           Η Αίγινα απο προχθές προπαραμονή, χθες παραμονη, αλλα και απο πολυ πρωι σημερα, δέχεται χιλιάδες κοσμου. Ολοι εχουν έρθει για να προσκυνήσουν τον Αγιο Νεκταριο. Τον Αγιο της στοργής και της συγνώμης.
           Ο προστάτης της Αιγινας, ο Αγιος Νεκταριος, γεννήθηκε την 1 Οκτωβριου του 1846 στο χωριο Σηλυβρια της Ανατολικής Θράκης. Το κατα κοσμο ονομα του ειναι Αναστάσιος Κεφάλας. Η μητέρα του η Μαρια, ηταν πολυ ευσεβής και ηταν εκεινη που οταν ο Αγιος Νεκταριος, ηταν πεντε ετών, του δίδαξε τον ψαλμό του Δαβιδ.
           Μολις σε ηλικία 14 ετών ο μικρός Αναστάσιος Κεφάλας πηγε στην Κωνσταντινούπολη και εγινε μοναχός, με το ονομα Λαζαρος. Αργοτερα, ο μοναχός Λαζαρος χειροτονήθηκε διάκονος και ονομάστηκε Νεκταριος. Υστερα απο ολα αυτα, ήρθε στην Αθηνα και σπούδασε Θεολογία και οταν τελείωσε μετέβη στην Αλεξάνδρεια, οπου και χειροτονήθηκε Μητροπολιτης. Οπως διαβάζω στην ιστορία του, στο νεο Μητροπολιτη προτάθηκε να αναλάβει την Πατριαρχία της πόλεως, κατι που ο ίδιος αρνήθηκε και επέστρεψε στην Ελλαδα. Πηγε στην Αίγινα, οπου και ίδρυσε την Μονη και αφιερώθηκε, στο κήρυγμα του Ευαγγελιου.
           Το 1919 η υγεία του Μητροπολιτη Νεκτάριου, που ειχε γίνε εύθραυστη, άρχισε να επιδεινώνεται. Ετσι και υστερα απο πολλες παρακλήσεις των άλλων μοναχών, εισάγεται στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Αρεταίειο Νοσοκομειο της Αθηνας, οπου και εμεινε για πεντε ημερες. Την Κυριακη 8 Νοεμβρίου 1920 (σαν σημερα που, η γιορτή του "πεφτει" Κυριακη, αλλα Κυριακη 8 Νοεμβρίου 2014. Απο εκεινη την Κυριακη του 1920 περασαν 94 χρονια...) "παρέδωσε πλήρης Ουρανίου γαλήνης την μακαρία ψυχη του εις χείρας Θεού ζωντος, τον οποιο αγάπησε εκ νεότητας και δι'ολου του βίου εδοξασεν, σε ηλικία 74 ετών", οπως γράφει και ο ιστορικός της εποχης.
           Θα πρεπει να σας πω, πως οι τάφος του Αγίου Νεκταριου, ανοίχτηκε πολλες φορες και για 20 χρονια το σώμα του ηταν σωον και αδιάφθορον. Μαλιστα ο ιστορικό της εποχης για το θεμα αυτο, εγραψε. "Εκχεων την αρρητον ευωδιαν της Αγιότητος, ως μυροθηκη του Αγίου Πνευματος".
             Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1953 εγινε η ανακομιδή των χαριτόβρυτων λειψάνων του, υπό του Μητροπολίτου Υδρας Προκοπιου. "Μια άρρητη ευωδία πλημμύρισε την περιοχή", έγραψαν οι εφημεριδες του 1953.
            Το 1961, πριν απο 53 χρονια (2014 σημερα, 1961 τοτε...), απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εγινε η επίσημη αναγνώριση του Αγίου Νεκτάριου.
            Σημερα που ο Αγιος της στοργής και της συγνώμης γιορτάζει ζητάμε την βοήθεια του και την ευλογία του, οπως αλλωστε και καθε ημερα.
            Ήμαρτον Άγιε Νεκτάριε μου. Ήμαρτον.
                                                                                                                  Γιώργος Κοντονής






0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου