Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...

Σαν σήμερα, αλλα 41 χρόνια πρίν...
• Χιλιάδες πολιτες ξεχύθηκαν στούς δρόμους!
• Στίς 4.20 πμ ορκίστηκε ο Καραμανλής...

          Το ημερολόγια δείχνει 24 Ιουλίου 1974,
          04.20 τα ξημερώματα, έδειχνε το ρολόι!
          Και ο Εθνάρχης Κωνσταντινος Καραμανλής ορκίζεται απο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, Πρωθυπουργός. Παρών στην τελετή και ο Προπεδρος της Δημοκρατίας, ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης!
          Λίγο νωρίτερα ο Κωνσταντινός Καραμανλής ειχε επιστρέψει απο το Παρίσι, με το αεροπλάνο τού Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, το οποιο του διέθεσε ευχαρίστως ο φίλος του Γάλλος Πρόεδρος Ζισκάρ Ντε Στέν.
          Στό αεροδρόμιο του Ελληνικού  τον Κωνσταντίνο Καραμανλή υποδέχθηκαν χιλιάδες Ελληνες οι οποιοι ειχαν φθασει εκει απο νωρίς το απόγευμα με αναμμένα κεριά στο χέρι!
Οταν εγινε γνωστό οτι οι στρατιωτικοί θα παραχωρήσουν την θέση τους στούς πολιτικούς, οι Ελληνες ξεχύθηκαν στούς δρόμους και άρχισαν να πανηγυρίζουν έξαλλα!
          Θυμάμαι οτι από το Ραδιοφωνο της ΕΡΤ και απο τήν εκπομπη μου τα Χρονικά της Ημέρας το βραδυ της 23 Ιουλιου 1974, ειχα μεταδώσει την εξής ανακοίνωση. "Εν όψει των εξαιρετικών περιστάσεων υπό τας οποίας τελεί η Πατρίς, οι Ενοπλες Δυνάμεις αποφάσισαν οπως αναθέσουν την διακυβέρνηση της χώρας εις πολιτικήν Κυβέρνηση"! Μάλιστα στο τελος της εκπομπής ειχα δεχθεί χιλιάδες τηλεφωνήματα. Και ο κόσμος με ρωτούσε εαν αυτο ειναι αλήθεια και τι ωρα φθάνει ο Καραμανλής;
           Το ιδιο εγινε και το πρωί της 24 Ιουλίου 1974 στό Κάθε Μέρα Παντού.  Απο τήν τρίωρη εκπομπή μου εκατοντάδες πολίτες βγήκαν και εκαναν δηλώσεις, καλωσορίζοντας τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και την επιστροφή της Δημοκρατίας!
           Με την ορκωμοσία και των υπολοίπων μελών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ξεκίνησε η μεταπολίτευση! Και ηδη εχουν περάσει 41 χρόνια απο τοτε...
                                                     Γιώργος Κοντονής













0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου