ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1883 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

Γράφει η Λέμυ Γ. Κοντονή 




Ο Μανώλης Καλομοίρης ο κορουφαίος Ελληνας μουσουργός γεννήθηκε το 1883 στη Σμύρνη όπου σπούδαση μουσική .Το 1908 πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήναως συνθέτης σε μια ιστορική συναυλία στο Ωδείο Αθηνών .Το δημοτικό τραγούδι και η ελληνική παράδοση διαμόρφωσαν το ύφος του .Επηρεάστηκε έντονα από την μουσική των λαών , πρωτίστως των Γάλλων , Γερμανών , Ρώσων και Νορβηγών .Ο ίδιος συνδέθηκε με το δημοτικό τραγούδι αλλά και με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του όπως ο Παλαμάς , ο Σικελιανός και ο Καζαντζάκης.


Η μουσική του Καλομοίρη συνδέει και ενσωματώνει βαγκνερικά στοιχεία δηλαδή τα εξαγγελτικά μοτίβα και την ατέρμονη μελωδία με τα στοιχεία του δημοτικού τραγουδιού αλλά και άλλα ευρωπαικά στοιχεία .Συνέθεσε 222 έργα - ορχηστρική μουσική , όπερες , έργα για φωνή , μουσική δωματίου αλλά ήταν ενάντια στην ιταλική όπερα και τους Ιόνιους συνθέτες .

Τα έργα του '' Ο πρωτομάστορας ''αφιερωμένο στον Ελευθέριο Βενιζέλο  και το ''Δαχτυλίδι της Μάνας '', '' Συμφωνία της Λεβεντιάς'' είναι από τα πιο γνωστά.

Είναι ιδρυτής του Ελληνικού Ωδείου και αργότερα του Εθνικού , δημιούργησε μελλοδαρματικό θίασο , ήταν επιθεωρητής των Στρατιωτικών μουσικών (τον απέλυσε ο Μεταξάς επειδή παρακολούθησε τη κηδεία του Βενιζέλου ), και ήταν συνιδρυτής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών . 

Το 1962 έφυγε από την ζωή χωρίς να προλάβει ν ακούσει το λυρικό του έργο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος που παίχτηκε την ίδια χρονιά στο Ηρώδειο .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου