ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1825 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΩΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ο Ιωάννης Βαρβάκης ήταν μεγάλος ευεργέτης από τα Ψαρά. Τ όνομα του επικράτησε ως εξής.Στα Ψαρά υπάρχει ένα είδος γερακιού που λέγεται Ιέραξ ο οξύπτερος.Τα πουλιά αυτά τα ονόμαζαν Βαρβάκια .Οι συνομήλικοι του βλέποντας ότι διέθετε μεγάλα αυστηρά μάτια αλλά και ορμητικότητα τον ονόμαζαν Βαρβάκι .Ετσι το διατήρησε ως επώνυμο και πέρασε στην ιστορία ως Βαρβάκης.

Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο πήρε μέρος ως κυβερνήτης πυρπολικού ενώ ταυτόχρονα ήταν πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού.Κατά τα ορλωφικά ήταν ένας από τους Ελληνες ορθόδοξους που συντάχθηκε με τα στρατεύματα της Μεγάλης Αικατερίνης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .
Ο Βαρβάκης εκποίησε όλη του την περιουσία ώστε να εξοπλίσει με κανόνια και στρατιώτες ένα από τα πλοία του με σκοπό να πολεμήσει τους Τούρκους .
Οταν επέστρεωε στα Ψαρά κι αφού είχε χάσει όλη του την περιουσία ζήτησε βοήθεια από την Μεγάλη Αικατερίνη .
Ο Ιωάννης Βαρβάκης προσέφερε πολλά κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης Βοήθησε με πολλούς τρόπους τις ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας ενώ με το ειδικό παράσημο που του είχε απονεμηθεί είχε διαίτερη επιρροή στους κύκλους των Ρώσων ευγενών .
Ο Βαρβάκης θεωρείται μεγάλος ευεργέτης διότι άφησε 1.000.000 ρούβλια ώστε να ιδρυθεί το Βαρβάκειο Λύκειο, ενώ έδωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Ελληνικό δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς.Επίσης με δική του δωρεά άρχισε να κατασκευάζεται η κλειστή Βαρβάκειος Αγορά 




0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου