ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1853 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ















Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 

Ο ζωφράφος Γιώργος Ιακωβίδης από την Μυτιλήνη ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σχολής του Μονάχου μαζί με τον Γύζη και τον Λύτρα .

Γεννημένος στα Χίδηρα της Λέσβου και σε ηλικία 13 ετών πήγε στον θείο του στη Σμύρνη για να φοιτήσει στην Ευαγγελική Σχολή .Αργότερα με την προτροπή ενός φίλου του θείου του αποφάσισε ενα σπουδάσει γλυπτική στην Αθήνα.Επέστρεωε και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών  όπου κύριος δάσκαλος του ήταν ο Νικηφόρος Λύτρας αλλά και ο γλύπτης Λεωνίδας Δρόσης .Τον Μάρτιο του 1877 αποφοίτησε με άριστα ενώ το ταλέντο του είχε αρχίσει να διαφαίνεται..Τον Νοέμβριο έλαβε υποτροφία και έφυγε για το Μόναχο έτσι ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου .

Αποφοίτησε δημιουργώντας το δικό του εργαστήριο και σχολή ζωγραφικής θηλέων . Επέστρεψε στην Αθήνα την περίοδο που ιδρυόταν  η Εθνική Πινακοθήκη ενώ η κυβέρνηση τον όρισε ως πρώτο έφορο.

Ο Ιακωβίδης υπηρέτησε πιστά τον γερμανικό νατουραλισμό της σχολής του Μονάχου .Τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι ζωντανά και γεμάτα με ελληνικό φως αλλά ταυτόχρονα με θεατρικότητα και αυστηρότητα .
Στη Γερμανία τα θέματα του ήταν σκηνές από την καθημερινή ζωή , συνθέσεις από με παιδιά, εσωτερικά σπιτιών , νεκρές φύσεις κα.Ερχόμενος στην Αθήνα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους προσωπογράφους.
200 ελαιογραφίες σώζονται σε διάφορα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και σε ιδωτικές συλλογές. Η ''παιδική συναυλία'' είναι από τα πιο γνωστά έργα του .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου