ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟΥ 1878 Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1878 Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ

 Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Ελληνα πατέρα και μητέρα Ελληνίδα απέκτησε  παιδεία μαθαίνοντας ξένες γλώσσες ενώ σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης παρακολουθώντας ταυτόχρονα και  μαθήματα μουσικής .Οι σπουδές αυτές τον έφεραν κοντά στον γερμανικό συμβολισμό και στον πρωίμο εξπρεσιονισμό ενώ οι κριτικοί τον κατέταξαν στους νεωτεριστές , μοντερνιστές και ''σεσεσιονιστές''.

Το 1899 πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση στο Boehms Kunstlerhaus κι ένα χρόνο μετά στην Αθήνα.Ηρθε στην Αθήνα αλλά ζώντας στον Πόρο φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Γεωργίου .Κι αργότερα τις τοιχογραφίες του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο.

Από το 1909 εως το 1914 έζησε στο Παρίσι όπου επηρεάστηκε παρα πολύ από τον μεταιμπρεσιονισμό .Στο Παρίσι πήρε το βραβείο για τον πίνακα Η πλαγιά αλλά και το βραβείο σε έκθεση θρησκευτικής τέχνης για τον πίνακα ο Ευαγγελισμός .

Το 1911 εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα όπου γνωρίστηκε με τους Ζωγράφους Θεοτόκη και Χαντζόπουλο .Τ0 1917 εγκασταστάθηκε στην Αθήνα και μαζί με άλλους ζωγράφους τον Λύτρα , τον Μαλέα και τον Τριανταφυλλίδη ίδρυσε την ομάδα ''Τέχνη ''.

Το 1919 φιλοτέχνησε την αγιογράφηση του ιερού ναού Αγ.Αλεξάνδρου στο Π.Φάληρο.Το 1920 έκανε μια έκθεση με 240 έργα και κατόπιν η φήμη του άρχισε να μεγαλώνει .Αργότερα το 1929 πήρε την θέση του δασκάλου στην Σχολή Καλών Τεχνών όπου γράφτηκαν πολύ γνωστοί ζωγράφοι  Τσαρούχης , Εγγονόπουλος , Διαμαντόπουλος και Λεονταρίτου με τους οποίους απέκτησε πολυ καλή σχέση.

Η άνετη και πολυτελής και κοσμική ζωή του Παρθένη είναι γνωστή καθώς και οι γιορτές που γινόντουσαν στο σπίτι του .Παρα όμως την αναγνωρισή του ο Πάρθένης οδηγήθηκε στην απομόνωση .Εγκλειστος στο σπιτι του αφοσιώθηκε στην ζωγραφική και στους στοχασμούς του .

Στις 25 Ιουλίου του 1967 πέθανε απομονωμένος . Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη , αλλα και σε πολλες΄ιδιωτικές συλλογές εδώ και στο εξωτερικό .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου