ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟ 1519 ΕΦΥΓΕ Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΜΑΙΟΥ ΤΟ 1519 ΕΦΥΓΕ Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ 

 Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ο Λεονάρντο από το Βίντσι από της Ιταλίας εξ ου και Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν τα πάντα , ζωγράφος , γλύπτης , εφευρέτης , αρχιτέκτονας , μηχανικός , επιστήμονας αλλά και ανατόμος .

Ο Λεονάρντο, νόθος γιος γονέων από διαφορετικές τάξεις , μεγάλωσε με τον πατέρα του στην Φλωρεντία ο οποίος παντρεύτηκε άλλη γυναίκα .Σε πολύ μικρή ηλικία έδειξε δείγματα ευφυίας και του  καλλιτεχνικού του ταλέντου ,ενώ στα δεκατέσσερα του πήγε ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του Φλωρεντίνου ζωγράφου Αντρέα ντελ Βερόκιο .

Οι πρώτες του δημιουργίες στις οποίες αναδεικνύεται το καλλιτεχνικό ταλέντο του αλλά και το ταλέντο του στην λεπτομέρεια που προσέδιδε στα σχέδια του ήταν  το σχέδιο που απεικονίζει την κοιλάδα του Αρνου το οποίο ολοκλήρωσε το 1473 ,
Ο πρώτος ανεξάρτητος πίνακας του ήταν η ''Παναγία με το Γαρύφαλλο '' που βρίσκεται στην Πινακοθήκη του Μονάχου στο οποίο φαίνονται η επιρροές από τους Φλαμανδούς ζωγράφους.
Τα πρώτα χρόνια παραμονής του στην Φλωρεντία ζωγράφισε αρκετούς πίνακες με την Παναγία .

Επίσης , δεχόταν αρκετές παραγγελίες κάτι στο οποίο έπαιξε ρόλο ο πατέρας του και ειδικά η συνεργασία του με την σινιορία δηλαδή την κυβέρνηση τους πόλης .

Κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία και σοδομία ενώ εγκατέλειψε την Φλωρεντία για το Μιλάνο όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του ως στρατιωτικός μηχανικός , καλλιτέχνης και μουσικός στον κυβερνώντα δούκα Λουδοβίκο Σφόρτσα.Ο Σφόρτσα δεν κατασκεύασε τα σχέδια του Ντα Βίντσι μεταξύ των οποίων καταπέλτες , τεθωρακισμένα κα .Παρήγγειλε όμως πίνακες όπως ο Μυστικός Δείπνος .Ο Λεονάρντο παρουσίαζε τους μαθητές του Ιησού να αντιδράνε συναισθηματικά , να χειρονομούν, να φωνάζουν σε αντίθεση με άλλους ζωγράφους που τους αναπαριστάνε γαλήνιους και ήρεμους .

Το 1503 ζωγράφισε την Τζοκόντα με το αινιγματικό χαμόγελο.Η πόζα της Τζοκόντα μας δίνει την αίσθηση της κίνησης , το ιδιαίτερο όμως είναι το μυστηριώδες χαμόγελο το οποίο είναι λεπτό .
Το καλλιτεχνικό έργο του Ντα Βίντσι έπεσε στην κατοχή των Γάλλων και αργότερα στα χέρια του Ναπολέοντα ο οποίος για μια περίοδο τον κρέμασε στο ανάκτορο των Τουιλερί.Κατόπιν πέρασε στο Μουσείο του Λούβρου από το οποίο όμως εκλάπη αλλά επεστράφη αργότερα από τον υπάλληλο Περούτζα ο οποίος τον είχε κλέψει για να τον επιστρέψει στο τόπο καταγωγής του .







0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου