ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1974 ΕΦΥΓΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΖΑΖΙΣΤΑΣ DUKE ELLINGTON

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Ηταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της τζαζ του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1899 στην Ουάσινγκτον.Το ολοκληρωμένο όνομα του ήταν Edward Duke Ellington ενώ ο πατέρας του δούλευε ως οικονόμος στον Λευκό Οίκο .Μεγαλωμένος με όλες τις ανέσεις , άρχισε τα μαθήματα πιάνου και στην εφηβεία άρχισε να συνθέτει τις πρώτες του μουσικές .Στα 17 του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο και αφοσιώθηκε στη μουσική .Επαιξε σε τοπικά κλαμπ με το πενταμέλες συγκρότημα του  και στη συνέχεια μετακόμισε την Νέα Υόρκη .Αρχισε να μεγαλώνει το μέγεθος της μπάντας του η οποία ονομάστηκε Duke Ellington Band.

 Αργότερα μετακόμισε στο δημοφιλές Cotton Club ένα από τα λίγα κέτντρα στην περιοχή Χάρλεμ όπου στην ουσία έπαιζε μουσική για τουρίστες.Εκεί καταξιώθηκε σ ένα είδος μουσικής τζαζ το λεγόμενο jungle .To κλαμπ διέθετε το ύφος της ζούγκλας ενώ ο ίδιος ενορχήστρωνε κομμάτια πλαιισωμένα από τρομπέτες , τρομπόνια και σαξόφωνα.

Την δεκαετία του 1930 ήταν πλεον ένας δημοφιλής τζαζ μουσικός ενώ η μπάντα του αποτελείτο από τους καλύτερους μουσικούς , τρομπετίστες , σοξοφωνίστες και κλαρινετίστες.κα .
Το 1931 ξεκινάει περιοδεία στην Ευρώπη ενώ εκείνη την εποχή κυκλοφορεί την επιτυχία Mood Indigo αλλά και το Caravan .Προσλαμβάνει έναν μουσικό τον Billy Stahorn ο οποίος γίνεται άμεσος συνεργάτης του στην ενορχήστρωση .Χαρακτηριστικό κομμάτι της συνεργασίας τους ήταν το ''Take the A train '' που ανήκει στα swing .

Μετά τον πόλεμο το swing σταμάτησε να υπάρχει ως είδος ενώ πλέον μόδα ήταν ο Frank Sinatra.O Duke άρχισε να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο .
Ηχογραφόντας ζωντανά το Ellington at Newport και πουλωντας το ως άμπουμ έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία .
Συνέχισε να γράφει μουσική μέχρι το 1974 μέχρις ότου προσβλήθηκε απο καρκίνο ενώ την πορεία του συνέχισε ο γιός του Merser και μετά ο εγγόνος του Paul .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου