ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΣΠΡΙΝΤΕΡ ΚΑΙ ΑΛΤΗΣ ΤΖΕΣΕ ΟΥΕΝΣ 
ΕΣΠΑΣΕ ΕΞΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ

 Γράφει η Λέμυ Κοντονή


 Ο Τζέσε Ουενς γεννήθηκε το 1913 στο Ουκβιλ στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.Ηταν ο μικρότερος αδερφός από τα δέκα παιδιά της φτωχής αγροτικής οικογένειας του. Αποφάσισαν να μετακομίσουν για μια καλύτερη τύχη στο Κλίβελαντ στο Οχαιο .
Ο ίδιος έκανε διάφορες δουλειές ενώ ξεχώρισε για τις αθλητικές του επιδόσεις ενώ το 1933 διακρίθηκε στους Διασχολικούς Αγώνες στο Σικάγο κερδίζοντας τρεις πρωτιές.

Μια ημέρα σαν σήμερα στις 25 Μαίου του 1935 έγραψε ιστορία γιατί κατα την διάρκεια των πανεπιστημιακών αθλητικών αγώνων  ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ,  στα 220 , στα 220 με εμπόδια και του άλματος εις μήκος με 8,13 μέτρα.Μάλιστα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 8 μέτρα δεν ξεπεράστηκε μέχρι το 1960 από τον Ραλφ Μπόστον με 8,21 μ.

Την επόμενη χρονιά συμπεριλήφθηκε στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και στους Ολυμιακούς Αγώνες του Βερολίνου  ξεχώρισε και διακρίθηκε στην ιστορία του στίβου γιατί κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια στα 100μ.με ολυμπιακό ρεκόρ 10,3 μ.,στα 200 μ.με ολυμπιακό ρεκόρ στα 20,7 , στο άλμα εις μήκος με παγκόσμιο ρεκόρ 8,06 μ αλλά και στην σκυταλοδρομία 





Ο Χίτλερ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτή την διάκριση , δεν παραβρέθηκε στην βράβευση και απονομή των μεταλλίων του Οουενς διότι δεν δεχόταν ότι η Αρεια φυλή έχανε από έναν μαύρο αθλητή και ιδιαίτερα μέσα στην χώρα του και παράλληλα οι Αμερικανοί και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Ρούσβελτ αρνήθηκε να τον συναντήσει

Ασχολήθηκε με την προπόνηση νέων αθλητών αλλά και με τις δημόσιες σχέσεις των ΗΠΑ στην Ινδία και σε χώρες της Απω Ανατολής .

Μανώδης καπνιστής πέθανε από καρκίνο στους πνεύμονες σε ηλικία 66 ετών .





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου