ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟΥ 1903 ΕΦΥΓΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΜΕΤΑΙΜΠΡΕΣΣΙΟΝΙΣΤΗΣ ΠΩΛ ΓΚΩΓΚΕΝ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1903 ΕΦΥΓΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΜΕΤΑΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΩΛ ΓΚΩΓΚΕΝ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Ο μεταιμπρεσσιονιστής ζωγράφος Πωλ Γκωγκέν  γεννήθηκε στο Παρίσι αλλά έχει την καταγωγή του από Ισπανούς αποίκους στην Λατινική Αμερική .

Σπούδασε στην Ορλεάνη της Γαλλίας και στην συνέχεια ταξίδεψε με πολλά εμπορικά πλοία σ όλο τον κόσμο. Επιστρέφοντας στη Γαλλία έγινε βοηθός χρηματιστή ενώ παράλληλα ζωγράφιζε με τους Καμίλ Πισαρό και Πωλ Σεζάν.
Την δεκαετή περίοδο του ιμπρεσσιονισμού μεταξύ δηλαδή 1876 - 1886 ο Γκωγκέν συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις.

Γύρω στο 1884 μετακόμισε στην Κοπεγχάγη με την οικογένεια του σε μια προσπάθεια ν ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις .Δεν τα κατάφερε κι επέστρεψε στο Παρίσι αφήνοντας την οικογένεια του στη Δανία .

Μετά το 1886 έζησε στην περιοχή της Βρετάνης όπου ζούσαν μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής  Επηρεασμένος από τον ζωγράφο Εμίλ Μπερναρ άρχισε να μεταβάλλει το ύφος της ζωγραφικής και να ζωγραφίζει σε μεγάλες επιφάνειες και με έντονα χρώματα. Το 1888 ήρθε σ επαφή με τον Βαν Γκόνγκ με τον οποίο συνδέθηκε έτσι ώστε να συγκατοικήσουν για 2 μήνες . Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν σε έντονη αντιπαράθεση καθώς και οι δυο έπασχαν από κατάθλιψη . Το αποτέλεσμα ήταν ο Βαν Γκόγκ να κόψει το αυτί του .

Απογοητευμένος επέστρεψε στην Γαλλική Πολυνησία όπου και πέρασε όλη του τη ζωή .Τα έργα αυτής της περιόδου θεωρούνται τα καλύτερα καθώς ξεχωρίζουν για τον έντονο συμβολισμό τους και τον θρησκευτικό χαρακτήρα τους .






0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου