Σαν σήμερα 24 Αυγούστου του 79 Μ.Χ. γίνεται η έκρηξη του Βεζουβίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ 79 Μ.Χ. ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΒΕΖΟΥΒΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΠΟΜΠΗΙΑ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΑ 

 Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Ο Βεζούβιος όπως ξέρουμε όλοι είναι ένα βουνό ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται πάνω από την Νάπολη και σε απόσταση περίπου 90 χλμ εκτός Νάπολης .Μέχρι το 79 Μ.Χ. όπου έγινε η έκρηξη του και έθαψε τις πόλεις κάτω από την λάβα του οι κάτοικοι δεν είχαν ιδέα ότι πρόκειτο για ηφαίστειο .Στην ουσία , η λέξη αυτή δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιο τους . Μάλιστα τον Βεζούβιο τον αποκαλούσαν'' το βουνό ''  το οποίο ήταν σκεπασμένο με πράσινους αγρούς που θύμιζε παράδεισο.

H πρώτη του έκρηξη έγινε το 79 Μ.Χ. η οποία κατέστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στην λάβα τις μεγάλες πόλεις Πομπηία , Ηράκλεια και Σταβίες .Οι κάτοικοι άργησαν να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει ,όταν όμως το αντιλήφθηκαν άρχισαν να τρέχουν προς τη θάλασσα  με σκοπό να διαφύγουν . Ο Βεζούβιος άρχισε να εκσφενδονίζει πέτρες, στάχτη και λάβα ενώ παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του .Οσοι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να φύγουν έπαθαν ασφυξία ενώ αυτοί που πανικοβλημένοι εγκλωβίστηκαν στο σπίτι τους κάηκαν σε θερμοκρασία 250 βαθμούς Κελσίου .
Μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη η πόλη χάθηκε , ναοί , σπίτια , αγορά , άνθρωποι όλοι θάφτηκαν σε 30 μέτρα στάχτης .

Αλλες εκρήξεις ακολούθησαν το 1794 , το 1872 και το 1906 ενώ σήμερα οι περιοχές γύρω από τον Βεζούβιο είνια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες .Σήμερα ο Βεζούβιος έχει περιφέρεις βάσης 45 χλμ,η διάμετρος του κρατήρα του είναι 570 μέτρα και είναι επισκέψιμος .Το έδαφος είναι ιδιαίτερα πρόσφορο καθώς ευδοκιμούν αμπέλια από αρχαιοτάτων χρόνων.Το κρασί της περιοχής λέγεται τα δάκρυα του Χριστού και είναι περιζήτητο.





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου