ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1832 Ο ΑΙΦΕΛ


Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Σαν σήμερα γεννήθηκε στη Ντιζόν ο Αιφελ διάσημος αρχιτέκτονας , μηχανικός  από τον πύργο του Παρισιού που έγινε σήμα κατατεθέν .
Ξεχώρισε για τη τεχνογνωσία του και τα μεγαλοφυή σχέδια του .Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο του πύργου ξεκίνησε το 1887 για να παρουσιαστεί στην έκθεση του Παρισιού το 1889 όπου θα γινόταν η έκθεση όλων των επιτευγμάτων της Γαλλίας .Το αρχικό ύψος ήταν 300μ .και για την κατασκευή χρειάστηκαν 7.000 τόνοι ατσάλι ,ενώ δαπανήθηκαν πάνω από 1.000.000 δολλάρια , τεράστιο ποσό για εκείνη την εποχή .Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου του 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαίου την ίδια χρονιά.

Εχει τρία επισκέψιμα επίπεδα καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα .Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα ενώ το τρίτο και μεγαλύτερο είναι προσβάσιμο μόνο με ανελκυστήρα.

Οταν κατασκευάστηκε επικρίθηκε από το κοινό καθώς πολλοί είχαν την άποψη ότι ήταν αντιαισθητικός .Οι καλλιτεχνικοί κύκλοι κουτσομπόλευαν αρνητικά την κατασκευή του , καθημερινές ήταν και οι αρνητικές επιστολές δημοσιευμένες στις εφημερίδες της εποχής .

Ο Αιφελ έκανε και την τεχνική μελέτη του αγάλματος της Ελευθερίας καθώς θεωρήθηκε δώρο προς τις ΗΠΑ στα πλαίσια της γαλλοαμερικάνικης φιλίας,


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου