ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1929 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 






''Εχω ένα όνειρο '' ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της αυτοπεποίθησής του , έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα οι γιοί των πρώτων σκλάβων και οι γιοι των ιδιοκτητών θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι της αδελφότητας .
'Εχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμα και η Πολιτεία του Μισσισιπή , μια έρημη πολιτεία πνιγμένη από την καταπίεση και την αδικία θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης , κι ότι τα τέσσερα παιδιά μου θα ζήσουν σ ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δερματός τους αλλά από τα στοιχεία της προσωπικότητας τους .



'Ετσι ξεκινούσε η ιστορική ομιλία του Μαρτιν Λουθερ Κινγκ  στις 28 Αυγούστου του 1963 στην Ουάσινγκτον στην οποία πήραν μέρος 200.000 άτομα στα πλαίσια εκδηλώσεων που αφορούσαν αντιρατσιστικούς αγώνες σε μια εποχή που οι φυλετικές διακρίσεις ήταν στο φόρτε τους .

Δυστυχώς έφυγε σε ηλικία 39 ετών στις 4 Απριλίου του 1968 δολοφονημένος από έναν λευκό ελεύθερο σκοπευτή ενώ ήταν στο μπαλκόνι του μοτέλ με στενούς του συνεργάτες .





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου