ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ 1965 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΑΤ ΚΙΝΓΚ ΚΟΟΥΛ


Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή





Διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής  ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως κορυφαίος πανίστας της τζαζ .Εφυγε σε ηλικία 45 ετών σε νοσοκομείο της Σάντα Μόνικα στη Καλιφόρνια από καρκίνο του πνεύμονα .Φανατικός καπνιστής πίστευε πως το τσιγάρο κρατούσε τη φωνή του χαμηλά για αυτό και πριν από κάθε ηχογράφηση κάπνιζε απανωτά τσιγάρα .

Αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους πιανίστες της εποχής του σουινγκ και επέδρασε θετικά στην διαμόρφωσή του .Επίσης ήταν από τους πρώτους αφροαμερικανούς καλλιτέχνες που επηρέασαν το μεγάλο ακροατήριο διεθνώς και από τους πρώτους μαύρους της Αμρικής που ανέλαβε δική του τηλεοπτική εκπομπή με ποικίλο πρόγραμμα.

Για πολλούς κριτικούς ήταν ισάξιος με τον Φρανκ Σινάτρα κι επειδή έκανε καριέρα σε μια περίοδο που οι φυλετικές διακρίσεις ήταν στο απόγειο τους δεν έκανε ολοκληρωμένη καριέρα στο χώρο του θεάματος .

Είναι γνωστός και ως ''the king'' ενώ χρησιμοποιήθηκε η φράση ''the king is dead'' όταν πέθανε  Μεταξύ των επιτυχιών που αγαπήσαμε πολύ ήταν τα ''Nature Boy'' , ''Mona Lisa '', ''Too Young'' , ''Unforgettable'' , ''When I fall in love'' .

To 1990 τιμήθηκε με το βραβείο GRAMMY  'Lifetime achievement'' για τη συνολική προσφορά του στη μουσική .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου