ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1852 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΑΛΛΗΣ
Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 





Ο Θεόδωρος Ράλλης γνωστός και ως Theodore Jacques Ralli ήταν Ελληνας ζωγράφος της Γαλλικής Ακαδημαικής σχολής του ύστερου 19ου αιώνα.Σήμερα θεωρείται ο χαρακτηριστικότερος Ελληνας οριενταλιστής ζωγράφος.

Γόνος πλούσιας οικογένειας μεγαλεμπόρων από την Κωνσταντινούπολη , άρχισε τις σπουδές του στη σχολή της Χάλκης και τις συνέχισε στο Λονδίνο .Το 1875 πήγε στο Παρίσι για να προχωρήσει τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του ζωγράφου και γλύπτη Ζαν Λεόν Ζερόμ .
Επηρεασμένος από τον Ζερόμ ασχολήθηκε με θέματα Ανατολής η οποία φάνταζε εξωτική στα μάτια των Ελλήνων.Ο Οριενταλισμός είναι η επίδραση στις τέχνες και στην λογοτεχνία από τις χώρες της Τουρκίας , Ιράν , Ιράκ , Αιγύπτου και Βόρειας Αφρικής .

Εργα του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1875 στο σαλόνι του Παρισιού ενώ κατα την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων το 1896 εξέθεσε πίνακες του στην Αθήνα.

Αγαπημένο θέμα του Ράλλη ήταν οι θρησκευτικές σκηνές του ορθόδοξου ελληνισμού στις οποίες τα πρόσωπα παρουσιάζονται με θρησκευτική ευλάβεια .Μερικά από αυτά τα έργα έχουν και μια ρομαντική ιδιότητα όπως την βλέπουμε σε έργα ζωγράφων του 19ου αιώνα . 

Περισσότεροι από είκοσι πίνακες του Θεόδωρου Ράλλη δημοπρατήθηκαν στους οίκους δημοπρασιών Sotheby's και Bonhmams σε πολύ υψηλές τιμές που δεν είχαν προηγούμενο .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου