ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1980 ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 





Ο Νίκος Ξυλούρης γνωστός με το χαρακτηρισμό Αρχάγγελος της Κρήτης ήταν μουσικός και τραγουδιστής  με καταγωγή από τα Ανώγεια του Ρεθύμνου .
Η οικογένεια του είχε μουσική παράδοση καθώς αποτελείτο από πολλούς λυράρηδες.Οταν ήταν πέντε χρόνων μπήκαν οι Γερμανοί στο χωριό , το έκαψαν κι εκείνος μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένεια του στο Μυλοπόταμο όπου και παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση της Κρήτης.Αδέρφια του είναι οι γνωστοί μουσικοί Ψαραντώνης και Ψαρογιάννης .
Πολύ μικρός έπεισε τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του λύρα κι έτσι άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγύρια .Το 1958 γνώρισε την Ουρανία Μελαμπιανάκη όπου και την παντρεύτηκε .Οι Κρητικοί τον στήριξαν αφού έπαιζε πάντα στα γλέντια που οι ίδιοι οργάνωναν .Ο πρώτος του δίσκος ''Μια μαυροφόρα που περνά ''έγινε μεγάλη επιτυχία κι αγαπήθηκε πολύ από το κοινό .

Το 1969 ηχογράφησε την ''Ανυφαντού ''και άρχισε τις εμφανίσεις του στην Αθήνα.Η '' Ανυφαντού '' τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη ενώ την ίδια περίοδο ανακαλύφθηκε από τον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας ''COLUMBIA'' , Τάκη Λαμπρόπουλο ο οποίος τον ηχογράφησε σ ένα γαμήλιο γλέντι στ Ανώγεια .






Η φωνή του Ξυλούρη έγινε σύμβολο της αντίστασης το 1971 .
Δυστυχώς η καριέρα του έληξε πολύ νωρίς καθώς έφυγε σε ηλικία 43 ετών έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου