ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1884  ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 





Ο Αγγελος Σικελιανός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ποιητές .Γεννημένος στην Λευκάδα , τέλειωσε το γυμνάσιο και γράφτηκε στην νομική σχολή της Αθήνας.Ενδιαφέρθηκε πολύ για την λογοτεχνία και μελέτησε Ομηρο , Πίνδαρο , Πλάτωνα , Αισχύλο κα ξένους .
Ο γάμος του με την Αμερικανίδα Eva Palmer αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ζωή του. Παντρεύτηκαν στην Αμερική αλλά έμεναν στην Αθήνα όπου εκείνος ήρθε σ επαφή με όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής .Δημοσίευσε τον ''Αλαφροίσκιωτο'' όπου έπαιξε σημαντικό ρόλο  στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων .Εξέδωσε πολλές ποητικές συλλογές και συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά .

Η αρχαιοελληνική ατμόσφαιρα τον απασχόλησε παρα πολύ ενώ συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών .''Την δελφική ιδέα''.Ετσι εκτός από τις διαλέξεις που διοργανώνει και τις μελέτες που δημοσιεύει ,οργανώνει τις ''δελφικές εορτές''με αρχαίες παραστάσεις , του Προμηθέα Δεσμώτη και των Ικέτιδων .

Για όλες τις πρωτοβουλίες που πήρε σε σχέση με την Δελφική ιδέα το 1929 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε αργυρό μετάλλιο .Δυστυχώς όλα αυτά οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή αλλά και στον χωρισμό του από την γυναίκα του η οποία γύρισε στην Αμερική .

Το 1946 εξέλεγη πρόεδρος στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών .
Εγραψε πολλά ποιήματα , πεξά κείμενα , τραγωδίες ενώ ήταν πέντε φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας .Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου