ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΕΖΗΣΑ ΤΟΝ ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ



Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
      Ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρίσκεται ήδη στην 
      γειτονιά για την ακρίβεια αποτελεί πια το
      λαμπερό αστέρι της ποδοσφαιρικής 
      γειτονιάς των Αγγέλων. Αυτός ο δικός
      μας ποδοσφαιρικός Θεός είναι πλέον 
      στην αγκαλιά του αληθινού Θεού Μας.
ΕΝΑΣ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ!
      Την εποχή εκείνη το ποδόσφαιρο ήταν για τους δυνατούς και τους σκληρούς! Δεν υπήρχαν τότε οι σημερινοί κανονισμοί και οι κίνδυνοι, για την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, ήταν μεγάλοι! Έμεναν όρθιοι εκείνοι που άντεχαν στα...πονηρά κτυπήματα! Και φυσικά δεν είχαμε εκείνη στη δική μας εποχή το VAR ώστε να βλέπουμε με λεπτομέρεια  την κάθε φάση.
       Την ίδια εποχή άρχισε να λάμπει ένα αστέρι, που λίγο αργότερα μεσουρανούσε. Ηταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, του οποίου υπέρλαμπρη πορεία στη συνέχεια τον κατέστησε ως τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών! Ο Ντιέγκο ή αλλιώς ο «Πίμπε Ντ’Όρο» που σημαίνει «το χρυσό παιδί» έγραψε την δική του πορεία και χάραξε τον δικό του δρόμο που τον έφερε, τον οδήγησε πρός την δόξα.
        Θυμάμαι, έτσι όπως τότε τον έζησα εγώ, τον Μαραντόνα, θυμάμαι την στιγμή εκείνη που πήρε μέσα από την φτώχεια και την μαυρίλα την Αργεντινή και την ανέβασε στην κορυφή του ποδοσφαίρου. Εκείνη την στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτε ήταν όταν στους τελικους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 1986 όπου ο Μαραντόνα στον αγώνα με την Αγγλία πέτυχε το καλύτερο γκολ του αιώνα. Πήρε την μπάλα από την σέντρα και αφού πέρασε οποίος  ήταν μπροστά του (συγκεκριμένα πέρασε 8 παίκτες της Βρετανικής Εθνικής ομάδας) απέφυγε και τον Άγγλο τερματοφύλακα στέλνοντας την μπάλα στα δίκτυα! Ομως εκείνη η φάση που έμεινε βαθειά χαραγμένη στην μνήμη όλων μας ήταν η στιγμή της επιτυχίας του γκολ με το χέρι και που πέρασε στην ιστορία ως το γκολ που σημειώθηκε με το «χέρι του Θεού»! Μάλιστα η μοναδική φωτογραφία στην οποία φαίνεται καθαρά πως ο Ντιέγκο Μαραντόνα στέλνει την μπάλα με το χέρι στα δίκτυα της Αγγλίας βρίσκεται σε τοίχο του γραφείου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βρετανίας. Την φωτογραφία πούλησε ο Μεξικανός φωτογράφος που ήταν σε τέτοια θέση και «έπιασε» ακριβώς την ώρα που το «χέρι του Θεού» στέλνει την μπάλα στα δίκτυα. Οι Άγγλοι πλήρωσαν εκείνα τα χρόνια 300 δολάρια στον Μεξικανό για να πάρουν την φωτογραφία και ολόκληρο το φιλμ! 
       Βέβαια η ζωή του Μαραντόνα ήταν πολυτάραχη. Έκανε πράγματα για την εποχή του που ουδείς άλλος θα μπορούσε. Πρέπει να πω στο σημείο αυτό πως ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να φέρει στην ομάδα του τον Μαραντόνα όταν προπονητής ήταν ο Χουάν Ρότσα, ο οποίος ομως είχε δηλώσει πως δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τον διάσημο συμπατριώτη του και έτσι είπε όχι! Πάντως ο Μαραντόνα φόρεσε φανέλα Ελληνικής ομάδος. Φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού με τον αριθμό 10 στην πλάτη γραμμένο και το όνομά του, το 2005 καλεσμένος του Σωκράτη Κόκκαλη. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, όπως θυμάμαι όταν ο Ντιέγκο έκανε την εμφάνιση του στο «Γεώργιος Καραισκάκης» με την ερυθρόλευκη φανέλα, φώναζαν ρυθμικά «Μαραντόνα είσαι τρέλα με την κόκκινη φανέλα»! Ο ιδιος ο Μαραντόνα έκανε τον γύρω του γηπέδου παίζοντας με την μπάλα και φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ολυμπιακός»! Έτσι εζησα εγώ τον αείμνηστο Ντιέγκο Μαραντόνα που αναπαύεται πλέον στην ποδοσφαιρική γειτονιά των Αγγέλων. 





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου