ΛΕΜΥ ΚΟΝΤΟΝΗ: «ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ»



      Είναι αλήθεια ότι πολύ κόσμος ζει με 
      διαφορετικό τρόπο το Lockdown.
      Η καθεμία και ο καθένας μας
      βιώνει με τον δικό του τρόπο την
      καραντίνα σε αυτή την πιο οδυνηρή 
      δεύτερη φάση του covid-19.
      Όλοι λοιπόν είμαστε σε εναν «αγνωστο 
      πόλεμο» με αντίπαλο εναν ύπουλο και
      φονιά κορονοϊό. Και δίνουμε εναν
      δύσκολο αγώνα. 
      Η νίκη είναι ο στόχος μας.
      Και όλοι μαζί ενωμένοι θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
      Διαβάστε με ιδιαίτερη προσοχή το
      επίκαιρο άρθρο που έγραψε η Λέμυ Γ. 
      Κοντονή

Λέμυ Κοντονή: Στο 2o lockdown είμαστε στη φάση της αναζήτησης του προσανατολισμού του εαυτού μας

Η κα Λέμυ Κοντονή, Διοικητικό Στέλεχος μεγάλου ομίλου εταιρειών, Συνεργάτης Προξενείου Ακτής Ελεφαντοστού σε θέματα Δημοσίων Σχέσεων ,Επικοινωνίας και Οργάνωσης Εκδηλώσεων στη ηλεκτρονική σελίδα www.kalitheapress.gr σε μια διαδικτυακή συζήτηση με τον Δημήτρη Μπιζιώτα.

Είμαστε στο δεύτερο lockdown ; Πώς βιώνετε όλη αυτήν την κατάσταση 

Κοιτάξτε , ο κάθε εκλεπτυσμένα νοήμων άνθρωπος θα το διάβαζε ως κρίση που μας κτυπά τη πόρτα και μας ζητά να κάνουμε αλλαγές. Αλλαγές στις καταστάσεις που βιώνουμε , αλλαγές στο τρόπο που σκεπτόμαστε καθώς οφείλουμε ως όντα που έχουμε έρθει στη γη να εξελισσόμαστε διαρκώς.
Αλλοίμονο , αν παραμέναμε στάσιμοι . Όπως όλοι οι άνθρωποι που συμμετέχουμε σ αυτό το ‘’παιχνίδι’’ της αόρατης , ορατής απειλής , εχθρού – όπως θέλετε πείτε το – αισθάνομαι ότι πορευόμαστε χωρίς σταθερές , χωρίς την ασφάλεια που μας δίνει το πρόγραμμα της καθημερινότητας .
Kαι παρ ότι προσωπικά ,προσπαθώ να τηρώ τα μέτρα όπως οφείλουμε όλοι μας, υπάρχουν οι «διπλανοί» μας που αμφισβητούν, εμπαίζουν, λοιδορούν , πιστεύουν σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας , ψεμάτων , σκευωριών κλπ. και εκεί είναι που στενοχωριέμαι περισσότερο.!
Καθημερινά , διαπιστώνουμε ότι οι νεκροί δεν είναι λίγοι ενώ λυπηρό είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται ως ένας αριθμός “όπλο” στο παιχνίδι των πολιτικών . Τους μετράμε κοιτώντας ποια χώρα πάει καλά , ποια δεν πάει , τι πολιτική έχει εφαρμοσθεί , πόσες ΜΕΘ έπρεπε να έχουμε , γιατί δεν είχαμε φτιάξει όσες έπρεπε και γιατί δεν προσλάβαμε γιατρούς όταν έπρεπε ?
Όλο αυτό έχει κουράσει !
Ειδικότερα τώρα , στο lockdown νούμερο 2 είμαστε στη φάση της αναζήτησης του προσανατολισμού του εαυτού μας. Προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους απολύτους οικείους μας. Το παν είναι επειδή είμαστε πολλές ώρες στο σπίτι μας ν αγαπήσουμε το χώρο μας περισσότερο , να διαχειριστούμε το χρόνο μας εν σχέση με τον εαυτό μας και στο τέλος του lockdown να μιλιόμαστε τελικά με μας και με τους άλλους.
Σκέπτομαι καθημερινά μήπως είχαμε ζήσει σε πολλές δόσεις και σε υπερβολή κάποια πράγματα και στο τέλος μελαγχολώ , αναπολώ αλλά και από την άλλη είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τα θεμέλια για το μέλλον ως άνθρωποι που κάνουν restart-επανεκκίνηση στην ζωή τους .
Στο 1ο lockdown σηκώσαμε τους ώμους ψηλά ,ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας το οποίο εκτός από την ανασφάλεια που μας γέμισε , είχε κι ένα αντιφατικό ενδιαφέρον. Μόνο και μόνο για αυτούς τους λόγους υπήρχε μια γοητεία , η γοητεία της αβεβαιότητας που δεν ξέραμε που θα μας βγάλει . Και το κυριότερο βράζαμε και συνεχίζουμε να βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι.

Επιγραμματικά θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τι σημαίνει για εσάς Φιλανθρωπία-Πολιτισμός-Ελλάδα

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Φιλάνθρωπος είναι ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τους άλλους , που έχει δυνατά αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση , ο άνθρωπος που προσφέρει τον εαυτό και την ψυχή του χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα , τρέφεται από αυτό παίρνοντας ικανοποίηση και δύναμη για να συνεχίσει. Αυτό είναι ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ . Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ είναι το ύψιστο πρόσωπο παράδειγμα φιλανθρωπίας , σύμβολο ανθρωπισμού και αφοσίωσης στους φτωχούς και τους αρρώστους . Για να μιλήσουμε στα του οίκου μας το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με το υψηλό αίσθημα φιλανθρωπίας στην ΕΛΛΑΔΑ είναι η κα ΜΑΡΙΑΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ με ένα σημαντικό τεράστιο έργο για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο ,ενώ για εμένα προσωπικότητα θαυμασμού και παράδειγμα προς μίμηση είναι η κα ΜΕΡΩ ΚΕΣΕΣΙΟΓΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ που στηρίζει με το έργο της τους συνανθρώπους μας στην ΑΦΡΙΚΗ βελτιώνοντας το τρόπο ζωής τους, της καθημερινότητας τους και της εκπαίδευσής τους κατασκευάζοντας νοσοκομεία ,σχολεία , ορφανοτροφεία ενώ βλέποντας την χαρά στο πρόσωπό τους αγαλλιάζει η ψυχή της και συνεχίζει δίνοντας μόνον.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός για εμένα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και δεν είναι μόνον το θέατρο, οι τέχνες ή καθετί που εκφράζεται μέσω αυτού είναι και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε , που κινούμαστε , που αντιδράμε δηλαδή στη καθημερινότητα αλλά και στα θέματα που προκύπτουν αναπάντεχα και απρόβλεπτα. Αυτό για εμένα είναι η πολιτισμός , η αισθητική μας και η αντιληπτικότητα απέναντι στα πράγματα . Ο αγαπημένος μου Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ που θαυμάζω πολύ έχει πει ότι ‘’ ο πολιτισμός προέρχεται από την παιδεία , είναι τέκνο της παιδείας ,περιλαμβάνει τις λέξεις , πόλη , πολίτης , πολιτικός .’’

ΕΛΛΑΔΑ

Η χώρα που ζούμε και λατρεύουμε .Είναι τα χρώματα που αντικρίζουμε καθημερινά , το μπλέ , της θάλασσας , του ουρανού , είναι ο ήλιος που μας κατακλύζει με τις ζεστές ακτίνες του και διαπερνά το μυαλό μας με το χρυσοκίτρινο χρώμα του. Μόνο και μόνο για όλα αυτά πρέπει να εκτιμάμε το τόπο μας .Είμαστε πολύ τυχεροί. Είναι η ιστορία μας αρχαία και νεότερη , είναι τα πρόσωπα της Αρχαίας Ελλάδας , οι φιλόσοφοι και οι θεωρίες τους που μας έχουν αφήσει παρακαταθήκη αλλά και άλλες προσωπικότητες με κύρος όπως ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για παράδειγμα .
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΛΛΑΔΑ είναι μια χώρα που αγαπήθηκε από πολλούς ξένους λογοτέχνες , διανοητές κα .και όσοι την επισκέπτονται την ερωτεύονται και γρήγορα εγκαθίστανται μόνιμα.

Σήμερα πιστεύετε ότι υπάρχει σωστή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση για την πανδημία ή καλύτερα τον πόλεμο με τον covid

3.Η κυβέρνηση σχεδιάζει , επανασχεδιάζει , λαμβάνει υπόψιν της τα δεδομένα που αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και παίρνει τις τελικές αποφάσεις . Υπήρξε μια καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων στην αντιμετώπιση της πανδημίας . Επιπλέον , αν σκεφτούμε ότι εμπλέκονται αρκετοί άνθρωποι στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης από το Υπουργείο Υγείας , τη πολιτική προστασία , το υπουργείο εσωτερικών ως και τη τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και να δικαιολογήσουμε μια κάποια καθυστέρηση.
Σε σχέση με τη συμπεριφορά των πολιτών η κυβέρνηση έπρεπε να το περιμένει ότι θα υπάρξουν … διαρροές.
Έτσι, προσπαθώντας να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί και να μη δυσαρεστήσει τους πολίτες με την επιβολή περιορισμών καθυστέρησε με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε άλλον ένα εγκλεισμό .

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν εμβόλια και σύντομα αρχίζουν να διανέμονται. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους

Αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο διότι με τον εμβολιασμό του πληθυσμού θα εξαλειφθεί ο ιός σιγά σιγά και θα αποτραπεί η μετάδοσης της νόσου .
Εν σχέση με την υποχρεωτικότητα θέλω να πιστεύω ότι θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως υγειονομικούς , ευπαθείς ομάδες , ηλικιωμένους , εκπαιδευτικούς διαφορετικά θα καταπατηθεί η ελεύθερη βούληση και θα εισχωρήσουν άλλα θέματα όπως ηθική κλπ .
Αν κριθεί βεβαίως ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι για το κοινό καλό κι ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιος αρνηθεί ,τότε πιθανότατα να έχουμε κινητοποιήσεις από τα αντιεμβολιαστικά κινήματα .
Θα δείξει.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Θα μας πείτε το δικό σας μήνυμα

Συνήθως τη περίοδο των Χριστουγέννων προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τη πίεση της καθημερινότητας και να γιορτάσουμε κλείνοντας τη χρονιά ευχάριστα με αισιοδοξία . Να ισορροπήσουμε μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας συμμετέχοντας σε γιορτινά καλέσματα αξιοποιώντας το κλίμα για πολλές κοινωνικές συναναστροφές .Η φετινή χρονιά μας ζητά να δαπανήσουμε πολλή από την ενέργεια μας καθώς παρ ότι θα γιορτάσουμε με
περιορισμούς πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή φοβούμενοι μη διασπείρουμε τον ιό.
Το δικό μου μήνυμα είναι πως ειδικά φέτος είμαστε υποχρεωμένοι να προσέξουμε εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους για να έχουμε και την επόμενη χρονιά .








0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου