Dr ΣΟΦΙΑ ΠΟΥΡΙΚΗ: «ΤΟ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ»



                    Η εξαίρετη επιστήμων, άριστη ιατρός αλλά κυρίως και πανω 
                    απο όλα άνθρωπος η πνευμονολόγος Dr. Σοφία Πουρίκη, που 
                    ειναι Επιμελήτρια ΜΕΘ covid  στο νοσοκομείο  ΣΩΤΗΡΙΑ και 
                    η οποία είναι και υποψήφια στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ με την παράταξη, 
                    με το συνδιασμό ΔΗΝΚΙ, αναφερόμενη στο ΕΣΥ, στο τι πρέπει να αλλάξει, 
                    αλλά και στις σχέσεις ιατρού ασθενή, στην προσωπική της σελίδα γράφει.
«Εμείς που επιλέξαμε από πολύ νωρίς στη ζωή μας, να διευρύνουμε την «οικογένειά» μας, με ένα επάγγελμα που είναι λειτούργημα, καθημερινή προσφορά στον συνάνθρωπο και εξαντλητική μάχη στο πλευρό του συναδέλφου, γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι το «σπίτι» μας.
Εκεί ζούμε. Εδώ ζούμε. Στις Μονάδες. Στους διαδρόμους. Δίπλα στα κρεβάτια των ασθενών μας. Να τους κρατάμε το χέρι, όταν αναζητούν ελπίδα ακόμη και εκεί που ξέρουν ότι είναι δύσκολο να βρουν. Να δίνουμε τη μάχη για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι άνισες. Να βλέπουμε τον συνάνθρωπο, ως δικό μας άνθρωπο. Μέλος της «οικογένειάς» μας. Να στηρίζουμε τους συγγενείς που αγωνιούν, που αναρωτιούνται, που φοβούνται. Να είμαστε εκεί, κάθε φορά που μας χρειάζονται, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας, την οικογένειά μας.
Αυτή είναι η καθημερινότητα που επιλέξαμε με την καρδιά μας, ως διακονία ζωής. Και όσο και αν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να κάνουμε το χρέος μας, μας δυσκολεύουν, μας απογοητεύουν, μας αποθαρρύνουν, μέσα μας υπάρχει πάντα η δύναμη να συνεχίσουμε. Εκείνη η συνεσταλμένη φωνή που μας θυμίζει ότι είμαστε ταγμένοι να ανοίγουμε δρόμους προς το φως, ακόμη και μέσα από το πιο βαθύ σκοτάδι.
Ένα τέτοιο βαθύ σκοτάδι βιώνουμε πολύ έντονα τα δυο τελευταία χρόνια. Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να αναδείξει ελλείψεις, υστερήσεις, δυσλειτουργίες και προβλήματα, που εμείς, οι λειτουργοί του ΕΣΥ βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, και γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Και όμως, καταφέραμε να κερδίσουμε περισσότερες μάχες από όσες χάσαμε. Σώσαμε περισσότερες ζωές από εκείνες που δεν καταφέραμε να κρατήσουμε κοντά μας. Διαψεύσαμε τις πιθανότητες. Σταθήκαμε ακλόνητοι βράχοι, την ώρα που τα κύματα ήταν θυελλώδη. Γίναμε το παράδειγμα.
Και εμείς οι ίδιοι, γνωρίσαμε καλύτερα τον εαυτό μας. Γίναμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Με τα σημάδια της καθημερινής φθοράς, να λειτουργούν ως παράσημα συναισθηματικής αντοχής, υπεραξίας, υπεροχής. Γίναμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε γύρω μας. Η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στο ΕΣΥ.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αλλάξει. Και εκείνοι που θα το αλλάξουν είμαστε εμείς. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Η κοινωνία, κυρίως όμως το πολιτικό σύστημα, αντιλήφθηκε ακόμη πιο εκκωφαντικά την αναγκαιότητα για ένα ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ.
Η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και μέσα από τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, μπορούμε να ενισχύσουμε τον ρόλο και τη φωνή, όσων θέλουν να διεκδικήσουν την αλλαγή. Να παλέψουν για ένα ΕΣΥ, που θα διευκολύνει τη μάχη για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής. Με αξιοπρέπεια και συνέπεια. Με πείσμα και πάθος. Πάνω από όλα όμως, μαζί…
Δρ Πουρίκη Σοφία
Επιμελήτρια ΜΕΘ Covid Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Υποψήφια στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ με τον συνδυασμό ΔΗΝΚΙ»

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου