ΠΕΜΠΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944 Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΦΕΥΓΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023



ΠΡΙΝ ΑΠΟ 79 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
Γράφει ο Γιώργος Κοντονής 
      Για την Ελλάδα και όχι μόνο για τους Αθηναίους σήμερα 21 Οκτωβρίου είναι μια ιστορική ημέρα!
      Σαν σήμερα, αλλά στις 12 Οκτωβρίου του 1944 πριν από 79 χρόνια, ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό και οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στους ελεύθερους πια δρόμους. 
      Οι ναζί έφευγαν από την Αθήνα. 
      Η ναζιστική σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη κι’εγινε η έπαρση της Γαλανόλευκης από τον Γεώργιο Παπανδρέου και που κυματίζει πια ελεύθερη.
      Ο ιστορικός της εποχής έγραψε. «Το θέμα της ασπρόμαυρης φωτογραφίας της βούλας Παπαϊωάνου είναι η έπαρση της ελληνικής σημαίας από τον Γεώργιο Παπανδρέου, στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Μια διαφορετική ημέρα ξημέρωσε για την Αθήνα τη 12η Οκτωβρίου 1944. Εκείνη την Πέμπτη οι Αθηναίοι άρχισαν να γεμίζουν τα πνευμόνια τους με τον ζωοδότη άνεμο της ελευθερίας. Καμπάνες μετέφεραν το χαρμόσυνο γεγονός στον αττικό ουρανό την ώρα που και οι τελευταίοι στρατιώτες της Βέρμαχτ και των SS αποχωρούσαν από την πρωτεύουσα την Αθήνα, την οποία είχαν καταλάβει τον Απρίλιο του 1941»! 
         Και αφού εξιστορεί με ΚΑΘΕ λεπτομέρεια τα γεγονότα εκείνων των ημερών υπογραμμίζει ακόμη.
«Στις 14 Οκτωβρίου αφίχθησαν και τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα, ενώ στις 18 του μηνός ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Γεώργιος Παπανδρέου έφτασε στην Αθήνα και ανέβηκε στον Ιερό Βράχο για την επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας. Το κλίμα άλλαζε και δεν κράτησε ούτε δύο μήνες καθώς το αίμα κύλησε ξανά στους δρόμους της πόλης ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική περίοδο, αυτό του Εμφυλίου…»!
            Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια για την έναρξη του εμφυλίου πολέμου!
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου