Η ΑΘΗΝΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΟΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ

Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023 



Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!
       Σήμερα εορτάζει ο προστάτης Άγιος της Αθήνας. Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Δεν ειναι μόνο ο πολιούχος άγιος των Αθηνών. Είναι και ο προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος. Ο Διονύσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από την γέννηση του Χριστού. Διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου.
        Σύμφωνα με την Ορθοδοξία, ήταν διακεκριμένος Αθηναίος, μέλος του Αρείου Πάγου, που ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά τη δημηγορία του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα (Πραξ. 17, 34).
        Να προσθέσουμε πως ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος Αθηνών. Είναι πολιούχος Άγιος της Αθήνας και προστάτης των Ελλήνων δικαστικών. Την ημέρα της εορτής του, 3 Οκτωβρίου, τίθενται σε αργία τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων και οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.
         Γεγονός είναι οπως γράφουν και τα ιερά βιβλία οτι ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης μαρτύρησε για την πίστη του επί του ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού, αλλά σύμφωνα με άλλες πηγές το μαρτύριό του τελέστηκε επί Τραϊανού ή και επί Αδριανού. Στην Αθήνα υπάρχουν δύο ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη του: των Καθολικών στην οδό Πανεπιστημίου και των Ορθοδόξων στην οδό Σκουφά.
          Σήμερα, Τρίτη 3 Οκτωβρίου του 2023, ειναι κλειστά όλα τα δικαστήρια και οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, λόγω του εορτασμού στη μνήμη του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πολιούχου αγίου της πόλης των Αθηνών και προστάτη του Δικαστικού Σώματος και των Δικαστών.
          Να τονίσουμε πως ο Άγιος Διονύσιος περιόδευσε σε πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε τον ευαγγελικό λόγο και ερμήνευσε τις ιερές γραφές. Όταν έφθασε στο Παρίσι συνελήφθη και αργότερα αποκεφαλίσθηκε. Μαζί του μαρτύρησαν και δύο μαθητές του, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Ο ηγεμόνας της περιοχής έδωσε εντολή να μη θάψει κανείς τα άγια λείψανα των μαρτύρων, όμως κάποιοι χριστιανοί τα φύλαξαν και όταν δεν υπήρχε πλέον φόβος τα ενταφίασαν με τιμές.
           Ακόμη να πουμε πως ο Άγιος Διονύσιος υπήρξε συγγραφέας πλήθους θεολογικών συγγραμμάτων, από τα όποια παραθέτουμε σε μετάφραση ορισμένα λόγια του, σχετικά με την Αγιότητα, τη Βασιλεία και την Κυριότητα του Θεού: «Αγιότητα, λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μας η καθαρότητα η ασημάδευτη από οποιοδήποτε μίασμα, η πλήρης και ολότελα άσπιλη. Βασιλεία είναι η τακτοποίηση κάθε ορίου, κάθε τάξης, κανονισμού, κατάστασης».
            Χρόνια πολλά

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου