ΡΑΔΙΟ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ‘40!

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023



ΡΑΔΙΟ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ     ΙΣΤΟΡΙΑ         ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ‘40

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940
Γράφει ο Γιώργος Κοντονής 
    «Στο ένα χέρι κράταγαν το όπλο
       και στο άλλο το σημειωματάριο…»
   Έτσι και με αυτά τα λόγια είχε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες την συνέντευξη μας ο αείμνηστος Δημοσιογράφος και διευθυντής του ιστορικού περιοδικού ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ο Γιώργος Καραγιώργας.
   «Ο ρόλος των δημοσιογράφων στο ΟΧΙ και στον πόλεμο του 1940 ήταν βασικός. Οι δημοσιογράφοι αγωνίστηκαν, πάλεψαν σώμα με σώμα με τους Ιταλούς φασίστες, νίκησαν και παράλληλα, ενημέρωναν την κοινή γνώμη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό…». Είπε και η συγκίνηση του ήταν φανερή!

 ΟΙ 41 ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ!

     Με την έναρξη του πολέμου και από την ώρα που ο Γκράτσι «επέδωσε στον Ματαξά το τελεσίγραφο» οι δημοσιογράφοι ήταν έτοιμοι να πάνε στο μέτωπο στην πρώτη γραμμή και με τη διπλή ιδιότητα να πολεμήσουν τον εχθρό και να ενημερώσουν τον λαό. Όπως είπε στη συνέντευξη μας ο μακαρίτης συνάδελφος και ιστορικός ο Γιώργος Καραγιώργας  «στον πόλεμο πήγαν συνολικά 41 ρεπόρτερ των αθηναϊκών εφημερίδων που, όντες διαπιστευμένοι, ακολούθησαν τον Ελληνικό στρατό στη δύσκολη και νικηφόρο πορεία του εντός της Ελληνο- Αλβανικής μεθορίου». Και αφού πήρε μια ανάσα συνέχισε. «Θεωρώ πως πρέπει, να αναφερθούν όλοι. Και φυσικά ιδιαίτερη μνεία αξίζει και η μοναδική γυναίκα ανάμεσά τους, η Αδέλα Μέρλιν, ανταποκρίτρια του "Ελευθέρου Βήματος"! Τώρα οι δημοσιογράφοι που πρώτοι έφθασαν αμέσως στο μέτωπο είναι.
Παύλος Παλαιολόγος, Πολύμερος Μοσχοβίτης, Αλέκος Λιδωρίκης, Σπύρος Μελάς, Νίκος Γιοκαρίνης, Γεώργιος Ανδρουλιδάκης, Σόλων Γρηγοριάδης, Στρατής Μυριβήλης, Γεώργιος Ρούσσος, Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου, Παντελής Καψής, Μάνος Καρελάς, Σπύρος Αυλωνίτης, Γεώργιος Δρόσος, Θωμάς Μαλαβέτας, Γεώργιος Μανιατάκος, Π. Αγγελόπουλος, Κώστας Αθάνατος, Θεμ. Αμουτζόπουλος, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Δεβετζής, Κώστας Δημάδης, Θόδωρος Δογάνης, Κώστας Ζαφειρόπουλος, Ευστάθιος Θωμόπουλος, Ανδρέας Ιωσήφ, Νίκος Καπιτσόγλου, Χρήστος Κολιάτσος, Γεράσιμος Κοσόλας, Πάνος Κούκης, Μιχάλης Κυριακίδης, Γεώργιος Λυδίας, Σ. Ματάντος, Αδέλα Μέρλιν, Επαμεινώντας Μπαμπούρης, Τάκης Παπαγιαννόπουλος, Κώστας Σκαλτσάς, Γ. Ταχογιάννης, Δρόσος Τριανταφυλλάκος και Κώστας Τριανταφυλλίδης. Ονόματα με ιστορία στη δημοσιογραφία»!

«ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΣΑΣ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ»!

     Το ξημέρωμα 28 Οκτωβρίου του 1940 ο Μεταξάς που είχε επιβάλει λογοκρισία στις εφημερίδες κάλεσε τους ιδιοκτήτες, διευθυντές και αρχισυντάκτες των εφημερίδων  και τους είπε τι θέλει κάνοντας ανακοινώσεις. Ο Γιώργος Καραγιώργας στο σημείο αυτό τόνισε. «Από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών μετέδιδε εμβατήρια και τον Εθνικό ύμνο, ενώ ο εκφωνητής (ο αείμνηστος Κώστας Σταυρόπουλος) με την ιδιάζουσα φωνή έλεγε «Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Ακούτε το ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από τις 5.30 σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνο-αλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται επί του πατρίου εδάφους». Όμως κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την ενημέρωση από το αλβανικό μέτωπο την είχαν οι εφημερίδες, με πρωτοπόρους του πολεμικούς ανταποκριτές και τους μαχητικούς αρθρογράφους». Για την πρόσκληση που ο Μεταξάς έστειλε στους ιδιοκτήτες των εφημερίδων, ο αείμνηστος κορυφαίος δημοσιογραφος τόνισε. «Οι εφημερίδες ήταν σε λογοκρισία από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, αλλά ο Μεταξάς, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων και τους αρχισυντάκτες του αθηναϊκού Τύπου και τους ανακοίνωσε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή δεν θέλω μόνο την πένα σας, αλλά και την ψυχή σας. Θέλω να γνωρίζετε τα πάντα για την εθνική μας περιπέτεια και να γράφετε αυτά που αληθινά βγαίνουν από την προσωπική σας πίστη. Ο ρόλος σας σήμερα είναι μεγάλος. Οφείλετε να συντηρήσετε τη φλόγα του λαού, να βοηθήσετε τον στρατό και την πατρίδα μας….». Στις 28 και 29 Οκτωβρίου του 1940, οι απογευματινές και βραδινές εφημερίδες δημοσίευσαν τις πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν για την οργάνωση της επιστράτευσης...»

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ!

    Είναι γεγονός πως ο αείμνηστος Γιώργος Καραγιώργας όταν αναφερόταν στη δράση των συναδέλφων στο μέτωπο μίλαγε με σταράτα λόγια και σταθερή φωνή. «Είναι αλήθεια ότι δίπλα στη γνωστή εποποιία του Ελληνοαλβανικού Μετώπου του 1940, ξετυλίγεται, η άγνωστη εποποιία των ελλήνων πολεµικών ανταποκριτών. Μάλιστα όλα αυτά συνοψίζονται στο βιβλίο «Ήταν κάποτε ένας πόλεµος». Έτσι η δηµοσιογραφική παρέα που συναντήθηκε εκείνο το πρωί της 15ης Νοεµβρίου του 1940 στον Σταθµό Λαρίσης δεν είχε συνηθισµένο ρόλο» Είπε και έκανε παύση! Βρήκα την ευκαιρία να του πω «γιατί;». Και ο αείμνηστος συνάδελφος υπογράμμισε. «Ο Ευστάθιος Θωµόπουλος, ο Θωµάς Μαλαβέτας, ο Γιώργος Ανδρουλιδάκης, ο Θόδωρος Δογάνης και ο Παύλος Παλαιολόγος ήταν οι πρώτοι πέντε διαπιστευµένοι αθηναίοι δηµοσιογράφοι που ξεκινούσαν για το Αλβανικό Μέτωπο ως πολεµικοί ανταποκριτές. Το µέτωπο είχε ήδη σταθεροποιηθεί, η ιταλική εισβολή είχε αντιµετωπιστεί και η Ηγουµενίτσα είχε ανακαταληφθεί από τις δυνάµεις της θρυλικής 8ης Μεραρχίας. Τους πρώτους πέντε που έφτασαν στο µέτωπο από τα Γιάννινα στις 18 Νοεµβρίου του 1940 -προδρόµους ενός Καπισίνκι θα µπορούσαµε να πούµε- θα ακολουθήσουν άλλοι 36 δηµοσιογράφοι για να αφηγηθούν, να περιγράψουν εκείνες τις εχθροπραξίες ή απλώς να ανιχνεύσουν την αλήθεια µέσα στα συντρίµµια του πολέµου»

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

    Όπως διάβασα στην δημοσιογραφική ιστορία, η Ενωση Συντακτών έπαιξε σπουδαίο ρόλο και σε εκείνη την εποχή. Ο Γιώργος Καραγιώργας γι’αυτό είπε. «Είναι γεγονός πως η Ένωση Συντακτών είχε 170 εγγεγραµµένα µέλη το 1955, στο Πολεµικό Μέτωπο του 1940 βρέθηκαν 41 δηµοσιογράφοι όπως σημείωσε  στα «ΝΕΑ» ο επιµελητής του τόµου ο οποίος συµπληρώνεται µε δεκάδες σκίτσα, φωτογραφίες και κείµενα της εποχής, ο Μέμος ο Αγαµέµνονας Φαράκος»! Έκανε μια ακόμη παύση ολίγων δευτερολέπτων και συνέχισε.
«Είναι αξιοσηµείωτο και θα το πω, πως ένας µόνο από τους έντεκα πρώτους δηµοσιογράφους που βρέθηκαν στο Μέτωπο της Πίνδου είχε κάποια εµπειρία από πόλεµο. Ήταν ο Πολύµερος Μοσχοβίτης που είχε µετάσχει στον Πόλεµο της Μικράς Ασίας, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν πολεµικές εµπειρίες -µε εξαίρεση τον Παντελή Καψή που είχε καλύψει και τη θρυλική Μάχη του Σκρα το 1918. Κάποιοι µάλιστα ήταν ήδη µεγάλοι όπως ο Σπύρος Μελάς που πλησίαζε τα 60 όταν βρέθηκε στο Αργυρόκαστρο»!
    Όλα αυτά, όλο το κλίµα του πολέµου του ‘40 της αλληλεγγύης, της µαχόµενης πένας αλλά και του τρόπου που η δηµοσιογραφία αντάµωσε την Ιστορία και τη λογοτεχνία, όλα αυτά περιλαμβάνονται και αποτυπώνονται με εξαιρετικό τρόπο στο αφιέρωμα για τους 41 Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τον πόλεμο στον τόμο του ΕΔΟΕΑΠ «Ζήτημα Τιμής»! Ένας τόμος - αφιέρωμα που έγινε υπό την προεδρία της Ελένης Σπανοπούλου.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου