ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΥΔΡΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Η ΡΟΔΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΟΝ ΥΔΡΑΙΟ

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023



ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΔΡΑ
ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ!

Ανταπόκριση από την Ύδρα
     Χρόνια πολλά σε ολες και σε όλους.
     Σήμερα πανηγυρίζει, εορτάζει η ομορφη Υδρα.
Ειναι του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Του δικό της ανθρώπου που έγινε Αγιος. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος είναι και ο Άγιος που έγινε 
ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ!

           «Ύδρα ανύδρω νυν ρέει ύδωρ ξένον,
              Tων ιαμάτων εκ σορού Kωνσταντίνου.»

      Σήμερα λοιπόν στην Ύδρα και στη Ρόδος είναι στραμμένα τα Βλέμματα όλων των Ελλήνων Χριστιανών.
      Να πούμε πως,  
    «Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Ύδρα και ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ, η δε μητέρα του Μαρίνα.
      Όταν ο Άγιος έγινε δεκαοκτώ (18) ετών έφυγε από την Ύδρα και πήγε στη Ρόδο. Πηγε κοντά στον Τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Πρέπει να υπογραμμίσουνε πως εκεί στο Χασάν «ο Κωνσταντίνος παρασύρθηκε και έξισλαμίστηκε, με το όνομα Χασάν και για τρία χρόνια απολάμβανε μεγάλες τιμές», όπως διαβάζουνε στο βιογραφικό του Αγίου. Σε άλλο σημείο της ιστορίας διαβάζουμε για τη συνέχεια, μετά τις τιμές που απολάμβανε ως Χασάν, ο Άγιος. «Αργότερα συναισθάνθηκε το ολίσθημα του και άρχισε να μετανοεί. Έκανε ελεημοσύνες και έκλαψε πικρά. Τελικά, για να εξιλεωθεί αποφάσισε να μαρτυρήσει. Βρήκε λοιπόν κάποιο πνευματικό, εξομολογήθηκε και ζήτησε την ευχή του να μαρτυρήσει. Ο πνευματικός του όμως τον απέτρεψε, διότι φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του. Ο Κωνσταντίνος έκανε υπακοή, εγκατέλειψε τη Ρόδο και πήγε στην πόλη Κρίμι, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και από 'κει στο Άγιον Όρος»!
      Εδώ στο Άγιο Όρος ο Αγιος Κωνσταντίνος πήγε στην Μονή Ιβήρων. «Εδώ προετοιμάστηκε για το μαρτύριο και αφού πήρε την ευχή των πατέρων ήλθε στη Ρόδο. Εκεί, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. Τελικά τον απαγχόνισαν στις 14 Νοεμβρίου 1800 μ.Χ.»
      Πέρασαν 223 χρόνια από τότε. 
      Η Ύδρα τιμά τέτοια ήμερα τον Άγιο Της Κωνσταντίνο τον Υδραίο, στον περίκαλο και λαμπρότατο Ιερό Ναό που φέρει το όνομα του. Εδώ  βρίσκεται και το ιερό του λείψανο.
      Χρόνια πολλά

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου