ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΠΑΛΑ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ; ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΠΟΛΥ

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023





ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΕΧΕΙ  Η ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ;
         Διαβάστε ένα άρθρο μου που δημοσιεύτηκε 
         στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και στην 
         εφημερίδα ΑΛΦΑ ΦΡΙ ΠΡΕΣ και κέντρισε το
         ενδιαφέρον όλων των αναγνωστών και φυσικά 
         των φιλάθλων. 

ΤΙ ΕΧΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ;

       Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα περιστατικό που συνέβη πριν από πολλά, δεκάδες χρόνια! Ο λόγος για την στρογγυλή θεά του ποδοσφαίρου. Την διάσημη μπάλα! Και βέβαια όλοι θα υποθέσατε ότι γίνεται λόγος για την μπάλα που χρησιμοποιείται στα επίσημα παιχνίδια ποδοσφαίρου. Για την μπάλα η οποία έχει προκαθορισμένο μέγεθος, βάρος και υλικό κατασκευής! Για την μπάλα των αγώνων που χρησιμοποιείται στο πρωτάθλημα!
         Ναι! Δεν πέσατε έξω! 
         Όμως σήμερα θα σας διηγηθώ μια αληθινή ιστορία που έγινε δεκάδες χρόνια πριν. Η ιστορία διαδραματίζεται στα αποδυτήρια του παλιού σταδίου Καραϊσκάκη, του παλιού ποδηλατοδρομίου στο Νέο Φάληρο. Σε ένα διάλειμμα μιας προπόνησης που λέτε ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού ο Γιάννης Χέλμης θέλοντας να διαπιστώσει την εξυπνάδα των παικτών του έκανε ένα περίεργο αλλά εντυπωσιακό για την εποχή τεστ! Φώναζε λοιπόν έναν έναν από τους ποδοσφαιριστές του και τους έκανε την ίδια ερώτηση.  
         «Τι έχει η μπάλα μέσα;»!
           Βέβαια η απάντηση  από όλους ή σχεδόν από όλους ήταν ίδια! «Έχει…σαμπρέλα και φυσικά αέρα»! Η πρώτη απάντηση! «Αέρας και δέρμα…»! Η δεύτερη εκδοχή! «Σαμπρέλα και…κοπανιστό αέρα»! Η τρίτη και φυσικά κάπως παρεξηγήσιμη απάντηση! Όπως ήταν φυσικό και επόμενο ο αείμνηστος Χέλμης τις απέρριψε μετά πολλών επαίνων και τις τρεις! «Τι λέτε ρεε;» Τους είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού. Και αμέσως έβαλε τους παίκτες του να κάνουν «είκοσι γύρους στο στάδιο…», μήπως και… «ξεκινήσει να «δουλεύει» ο…καμμένος εγκέφαλος τους», όπως έλεγε γελώντας!
            Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε μετά από έναν μήνα! Ίδιο το ερώτημα. «Τι έχει η μπάλα μέσα;»! Μόνο που αυτή την φορά καλούσε ανά δυο τους παίκτες του! Οι απαντήσεις φυσικά δεν διέφεραν από αυτές που οι ποδοσφαιριστές έδωσαν στο πρώτο τεστ! Αυτή την φορά όμως τα παιδιά που είχαν συνεννοηθεί και εκτός από το «σαμπρέλα με αέρα…», έβαζαν, συμπλήρωναν και την λέξη «…άχυρο»! Η λέξη αυτή δεν άρεσε στον προπονητή τους Γιάννη Χέλμη, ο οποίος φανερά θυμωμένος, έστειλε τους παίκτες του στα αποδυτήρια λέγοντας. «Είσαστε όλοι άσχετοι…»! «Ντροπή σας»! Και φυσικά έφυγε χωρίς να τους μιλήσει!
           Η ιστορία αυτή κράτησε για περίπου δυο με τρεις μήνες! Τα παιδιά που είχαν αγανακτήσει, προσπαθούσαν να βρουν έξυπνες απαντήσεις χωρίς όμως και να τα καταφέρουν! Οι ημέρες περνούσαν και οι  προπονήσεις έφεραν ολοένα και περισσότερο άγχος! Θέλεις από φόβο για τις όποιες απαντήσεις τους! Ή επειδή ουδείς γνώριζε την αντίδραση του Χέλμη! Έτσι το ρίχναν στην σκληρή προπόνηση και τα αποτελέσματα ήρθαν, φάνηκαν στις νίκες τους! 
           Ένα απόγευμα μάταια ο Γιάννης Χέλμης και ο αδελφός του ο Βαγγέλης περίμεναν τους παίκτες για προπόνηση! Φάνηκε μόνο ένας ο οποίος μετέφερε την απόφαση τους να μην προπονηθούν εάν ο προπονητής τους δεν τους αποκαλύψει «τι έχει η μπάλα μέσα…»! Ο Γιάννης Χέλμης έπειτα από συνεργασία με τον αδελφό του Βαγγέλη, κάλεσε τους παίκτες του στο κέντρο του γηπέδου. Ακριβώς στη σέντρα!
«Μήπως κάποιος γνωρίζει τελικά;» Τους Ρώτησε! Απάντηση δεν πήρε. Και έτσι έπρεπε να τους αποκαλύψει το τι ακριβώς «έχει η μπάλα μέσα»! 
          Πήρε μια βαθειά ανάσα και με λόγια σταράτα τους είπε. Για την ακρίβεια τους αποκάλυψε. «Λεφτά ρεε…»! «Πολλά λεφτά… Και όποιος δεν το καταλάβει δεν είναι ικανός για ποδοσφαιριστής και ούτε να παίζει στον Ολυμπιακό…»! Τόνισε και προσπάθησε να δει, να διαπιστώσει τις αντιδράσεις τους! Τα παιδιά στο άκουσμα όλων αυτών άρχισαν την…μουρμούρα και αφού συμφώνησαν  με τον κοουτς, τον οποίο σήκωσαν στα χέρια, λες και είχαν κερδίσει το πρωτάθλημα ή το κύπελλο, άρχισαν με κέφι την προπόνηση. Και όπως διαβάζουμε στην ιστορία, εκείνη την χρονιά ο Θρύλος πήρε το πρωτάθλημα και μάλιστα αήττητος!
          Σήμερα όμως, με το ποδόσφαιρο να κυριαρχεί στον πλανήτη και οι παίκτες να παίρνουν πολλά λεφτά, χρυσάφι, μπορεί κάποιος να μας απαντήσει στο ίδιο ερώτημα. «Τι έχει η μπάλα μέσα;»!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου