ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΒΑΡΥΣ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΗΡΚΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ!

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, 4 ΑΙΩΝΕΣ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ!

      Μπήκαμε ήδη στο χειμώνα. Οι βροχές και τα χιόνια έρχονται και μάλιστα σε κάποιες περιοχές κάνουν σιγά σιγά «μόνιμη την εγκατάσταση τους»! Το κρύο έκανε κι’αυτό την εμφάνιση του και το ντύσιμο μας άλλαξε! Ποιο χοντρά ρούχα. Τα καλοριφέρ…άναψαν και τα τζάκια…καπνίζουν πια! Χειμώνας γαρ! Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 

       Τα παλιά εκείνα χρόνια ο μεγαλύτερος χειμώνας κράτησε περισσότερα από τέσσερις (4) αιώνες! Όχι δεν διαβάσατε λάθος! Σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα που μας άφησαν ο χειμώνας κράτησε από το 1400 έως το 1880! Όπως διαβάζουμε στην ιστορία έχουμε τον μεγαλύτερο χειμώνα στην ανθρωπότητα! Ενώ στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην κεντρική Ευρώπη, τα σημάδια του χειμώνα είναι εμφανή από τα μέσα του Οκτωβρίου και τις αρχές του Νοεμβρίου.  
       «Ο χειμώνας συνηθίζεται να έχει χαρακτηριστικά όπως χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια, φαινόμενα αρκετά συνηθισμένα εάν αναλογιστούμε την περίοδο που εμφανίζεται. Ωστόσο, απορίας άξιον είναι για το πόσο διήρκησε ο μεγαλύτερος. Οι απόψεις δεν συγκλίνουν σε μία συγκεκριμένη περίοδο, ελλείψει των δεδομένων που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Αρκετοί τον τοποθετούν, βάσει στατιστικής, στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο πως διήρκησε μέχρι και τέσσερις αιώνες, δηλαδή από το 1400 μέχρι το 1880»! 
        Είναι γεγονός πως οι απόψεις στο θέμα αυτό συγκρούονται. Κυκλοφορούσαν μάλιστα και…σενάρια για το πόσο κράτησε ο μεγαλύτερος χειμώνας. Το πρώτο το αναφέραμε πριν, για τα 400 Χρόνια. «Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σενάριο, αρκετοί αναφέρουν πως οι τέσσερις αιώνες χειμώνα εντοπίζονται –τοπικά– στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, με τη διάρκεια του να είναι τέτοια ελλείψει υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι. Ωστόσο, όλα αυτά τα 400 χρόνια δεν ήταν πάντα κρύα, ούτε ήταν τόσο εμφανής ο χειμώνας στις ζωές των ανθρώπων. Το πραγματικό πρόβλημα, όπως ειπώθηκε, εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλά καλοκαίρια δεν ήταν ζεστά»! Για τα πρώτα χιόνια ο ιστορικός γράφει. «Οι χειμώνες, όλη αυτήν την περίοδο, ήταν επίσης πολύ μεγάλοι σε διάρκεια, με τα πρώτα χιόνια να πέφτουν στις αρχές Οκτωβρίου και τα τελευταία στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Την ίδια ώρα, στο καλοκαίρι έπεφτε ακατάπαυστη βροχή, οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, και αν έβγαινε ο ήλιος, έπεφτε και λίγο χαλάζι.
Όλες αυτές οι μετεωρολογικές συνθήκες επηρέαζαν, όπως ήταν λογικό, τον πρωτογενή τομέα. Σοδειές καταστρέφονταν χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και μακροχρόνιες περίοδοι πείνας. Οι ασθένειες «θέριζαν», παράλληλα, τον κόσμο καθώς δεν είχε τρόπο να προστατευτεί από τα συνεχή κύματα κακοκαιρίας, ενώ αρκετοί επέλεξαν τον δρόμο της μετανάστευσης σε πιο «ζεστές» χώρες»
     Έπειτα από όλα αυτά, εμείς πρέπει να  είμαστε ευχαριστημένοι με τον «βαρύ» χειμώνα να διαρκεί τις περισσότερες φορές μερικές ώρες ή ακόμη και ημέρες! Και δεν μιλάμε για τις Θεομηνίες…
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου