ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΙΤΕΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ!
       Μόλις έφυγε από την Ελλάδα και επέστρεψε στην Τουρκία ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως «τώρα περιμένω να μου τηλεφωνήσει ο Μπάιτεν…»! Και όλοι αναρωτήθηκαν γιατί το λέει αυτό….
       Αυτό που περίμενε έγινε πριν από λίγες ώρες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με το Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορική ευθύνη να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ανακοίνωσε η Αγκυρα»
        Να πούμε πως ανάφερε ακόμη ότι «η εμβάθυνση και η παράταση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να έχει αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες». Και  χαρακτηριστικά τόνισε «Είναι ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό»!
         Στο σημείο αυτό ο Ερντογάν υποστήριξε πως «η απόσυρση της άνευ όρων υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός και ότι οι απαιτήσεις για μια τέτοια κίνηση είχαν διατυπωθεί πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες»!
         Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι υο γεγονός πως ο Ταγιπ Ερντογάν ανέφερε στον Τζο Μπάιτεν  ότι «η ίδρυση του εγγυητικού μηχανισμού που προτείνει η Τουρκία είναι η εδαφική ακεραιότητα με βάση τα σύνορα του 1967 και η ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ θα ήταν μια μόνιμη λύση».
          Και τέλος όπως ήταν φυσικό οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τη διαδικασία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16. 
          Το μέλλον αναμένεται να δείξει το τι θα φέρει αυτό το τηλεφώνημα.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου