ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ
ΝΤΡΟΠΗ 
      Ύστερα από τόσα χρόνια ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο Σωτήρης Τερζούδης απαντώντας την Παρασκευή στα ερωτήματα του Εισαγγελέα (ξεκίνησε η δική για την τραγωδία στο Ματι με τους 104 νεκρούς!) παραδέχθηκε πως την ώρα της συνέντευξης Τύπου με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ!
        Παρακολουθείστε, διαβάστε τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα και τις απαντήσεις του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής κατά τη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας. 
— Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;
** Κατηγορούμενος: Μάθαμε για νεκρούς στις 19.54.19. Τότε ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.
— Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;
** Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.
 
   ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

     Σχεδόν 1,5 μήνα μετά τη διακοπή της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι- λόγω της αποχής των δικηγόρων- ο Σωτήρης Τερζούδης συνέχισε την απολογία του. «Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα που δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για την εκκένωση», είπε στο δικαστήριο ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής. 

Έκανε λόγο για «σαρωτικό» συμβάν, καθώς η Πυροσβεστική «δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο με τόσο τραγικές συνέπειες» και συμπλήρωσε: «Αυτή η πυρκαγιά, με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει…».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το πότε έγινε γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί στην πυρκαγιά στο Μάτι, ο Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός».

Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;», ρώτησε στη συνέχεια ο εισαγγελέας. «Ναι ξέραμε για κάποιους». 

Δίκη για το Μάτι: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη»

Στο δικαστήριο, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής κλήθηκε να εκτιμήσει αν έναν επιχειρησιακά λάθη στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 

«Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν», απάντησε. 

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ο «Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν και ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη». 

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησης σας. Υπόθεση είναι αυτό;
Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές… Ήταν σωστές.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό της έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι, αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ήταν ανώτατος απόστρατος. Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχε καταθέσει.

Ακόμη, ο Σωτήρης Τερζούδης ισχυρίστηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένα σχέδια για την υλοποίηση οργωνωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία. Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Έδωσε 18μηνη παράταση και βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα», είπε ο κατηγορούμενος. 

«Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος, υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», συμπλήρωσε…»

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου