ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ!

     Ναι. Πλησιάζει το Τριώδιο. Έρχονται η Σαρακοστή και η Αποκριά. Άλλωστε τα καρναβάλια έχουν ξεκινήσει στην Πάτρα από τις 20 Ιανουαρίου! 
     Εφέτος για το 2024 και σύμφωνα με Ορθόδοξο Ημερολόγιο το Τριώδιο είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 04 Μαΐου και συνολικά θα διαρκέσει 10 εβδομάδες! Κατά τη διάρκειά του Τριωδίου συμπεριλαμβάνονται πολλές γιορτές. Όπως η Τσικνοπέμπτη, η Κυριακή της Αποκριάς, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Σαρακοστή, η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα.
     Να πούμε πως το Τριώδιο είναι μια κινητή αλλά συγκεκριμένη χρονική περίοδος στον Χριστιανικό ημερολόγιο, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου. Μια ημέρα πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Να τονίσουμε πως η διάρκειά του διαφέρει κάθε χρόνο, ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα. 
     Η Σαρακοστή είναι περίοδος νηστείας. Η Τσικνοπέμπτη είναι η ημέρα της κρεατοφαγίας. Ενώ η Κυριακή της Αποκριάς σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα κατανάλωσης κρέατος. Να σημειώσουμε ότι την Κυριακή των Βαΐων, συνήθως το τραπέζι φιλοξενεί ψάρια και θαλασσινά, σύμφωνα με την εορταστική παράδοση!�    Τώρα η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου υπογραμμίζει τη σημασία της ταπεινότητας. Η Κυριακή του Ασώτου επικεντρώνεται στη μετάνοια και τη συγχώρεση. Η τρίτη Κυριακή, γνωστή ως Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία και στην αγάπη. Και είναι η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος.
     Να υπογραμμίσουμε πως η Κυριακή της Τυροφάγου προτρέπει τους πιστούς να νηστεύουν, να συγχωρούν και να ζουν ενάρετα.
     Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά τη διάρκειά της, οι πιστοί προετοιμάζονται με νηστεία, προσευχή και περισυλλογή για την Ανάσταση του Κυρίου.   
     Στη συνέχεια είναι η Τσικνοπέμπτη, στις 7 Μαρτίου. Και Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου. Τέλος, η Καθαρά Δευτέρα πέφτει εφέτος στις 18 Μαρτίου.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου