ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024



ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  


          «Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, 

            φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, 

            μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι 

            να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει 

            ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! 

            Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως 

            μάνα που έχασε το παιδί της και ως 

            εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων.    

            Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας 

            γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 

            1.350.000 Πολιτών που έχουν μ 

            συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και    

            από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για 

            την τόσο συγκινητική τους 

            συμπαράσταση. Και όλους τους 

            Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα    

            εδώ μαζί μας» 

     Με αυτά τα λόγια η χαροκαμένη μάνα, η Μαρία Καρυστιανού ξεκίνησε την ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήταν μια ομιλία που κτύπησε στην καρδιά όλων των μελών της Επιτροπής, άλλα και όχι μόνο! 

     Ύστερα από την ομιλία της εκπροσώπου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε ο Σύλλογος.

      Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έρχεται από τις Βρυξέλλες, «το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατ’επείγοντος. Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ (Εσθονία, Φιλελεύθεροι) ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών (LIBE) και στην επιτροπή Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση». 

        Να πούμε ακόμη πως η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της δεκαενιάχρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών, δήλωσε ότι η φωνή των συγγενών των θυμάτων γιγαντώθηκε γιατί ενώθηκε με τη φωνή ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν συνυπογράψει το αίτημα αναφοράς που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα εξήγησε ότι «τρία είναι τα αιτήματα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος: η προστασία του Κράτους Δικαίου, η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και η ασφάλεια των συγκοινωνιών. Η αναφορά καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, «τη συγκάλυψη που ακολούθησε το συμβάν, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, το οποίο προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά, καθώς και την παράνομη αλλοίωση του σκηνικού της σύγκρουσης, που εμπόδισε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων»…»

       Έπειτα από όλα αυτά θα πρέπει να πούμε πως «την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου