ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
     Ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ο Γιαννης Φέρτης έφυγε στα 86 από τούτο τον μάταιο κόσμο γεματος. Η προσφορά του στο πολιτισμό της πατρίδας μας υπήρξε μεγάλη. Και φυσικά άφησε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές! 
     Ναι η προσφορά του ήταν σπουδαία. Άλλωστε είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ο Γιάννης Φέρρης που είχε γεννηθεί τον Απρίλιο του 1938, αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Να θυμίσουμε πως για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο θέατρο το 1959 στο έργο "Η ηλικία της νύχτας" του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν έργα όπως τα: Όρνιθες του Αριστοφάνη, Ευρυδίκη του Ζαν Ανούιγ, Γλυκό Πουλί της Νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς, Ο Δικέφαλος Αετός του Ζαν Κοκτώ. Έγινε συνιδρυτής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στα έργα Καπιταίν Σελ Καπιταίν Εσό του Σερζ Ρεζβάνι και Η Μάνα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Και πολλά άλλα…
     Και κάποιες λεπτομέρειες για τον αείμνηστο Γιάννη Φέρτη.
* Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα.
* Ο Γιάννης Φέρτης πρωταγωνίστησε στο αρχαίο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η φωνή του ήταν έντονα χαρακτηριστική, ενώ είχε "ντύσει" διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
* Πρώτη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, δεύτερη η ηθοποιός Μιμή Ντενίση ενώ από το 2001 ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.
     Το κενό στον πολιτισμό που αφήνει ο Γιάννης Φέρτης είναι μεγάλο. 
     Αιωνία η μνήμη του.
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου