Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024



Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
    Σήμερα είναι μαύρη μέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. 
    Σήμερα συμπληρώνονται 101+ χρόνια από την ημέρα που οι νεότουρκοι ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν τις σφαγές και την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.
    Σύμφωνο με τους ιστορικούς της εποχής «η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000! Αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές και ποντιακές οργανώσεις και αναφέρεται σε επίσημες εκδηλώσεις. Άλλοι ιστορικοί λένε πως σύμφωνα με νεότερες μελέτες, έχει επιδειχθεί ότι ο υπολογισμός αυτός είναι αυθαίρετος και υπολογίζουν τα θύματα σε περίπου 100-150 χιλιάδες νεκρούς. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο στη Σοβιετική Ένωση σημερινή Ρωσία. Και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, ήρθαν στην Ελλάδα.
     Να προσθέσουμε πως «η διαδικασία εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρεις συνεχόμενες φάσεις.
     Πρώτη. Από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό από το 1914εως το 1916.
     Δεύτερη. Αυτή η περίοδος τελειώνει με τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1916 έως το 1918.
     Τρίτη. Η τελευταία φάση ολοκληρώνεται με την εφαρμογή της Σύμβασης για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1918 έως το 1923.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου