ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ

Τρίτη 28 Μαΐου 2024ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ
ΑΞΙΟΣ 
     Από τη δράση του νέου Μητροπολίτου στο  
     Μεξικό του Σεβασμιοτάτου κ. Ιακώβου  
     Ανδριόπουλου το ρεπορτάζ που ακολουθεί. 
     Πρέπει όμως να πω από την αρχή πως ο 
     Σεβασμιότατος είναι εγγονός ενός καλού μου  
     φίλου και συμμαθητή μου στο Γυμνάσιο των 
     Αγίων Αναργύρων εκείνα τα πολύ πολύ παλιά 
     χρόνια. Να προσθέσω ακόμη πως ο ΑΞΙΟΣ 
     Ιεράρχης που γεννήθηκε το 1993 στην 
     Πενσυλβάνια των ΗΠΑ (είναι ο ποιο μικρός σε 
     ηλικία. Είναι μόλις 31 ετών!) 
     εκτός από τις πλούσιες σπουδές του μιλάει 
     ελληνικά ,αγγλικά,ισπανικά, γερμανικά 
     και ιταλικά.

     Ας δούμε τώρα το ρεπορτάζ απο μια ωραι εκδήλωση που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Μεξικό. 
   «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού και Έξαρχος Κεντρικής Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής κ. Ιάκωβος, παρέστη την Πέμπτη 23 Μαΐου στους εορτασμούς της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες, αφού τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην πόλη του Μεξικού.
     Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομάδα για τις Διμερείς Σχέσεις Ελλάδας-Μεξικού, ως ένδειξη τιμής για τη φιλία των δύο εθνών και λαών.
     Ομιλητές ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικού καθώς και ο Πρόεδρος της Ομάδας Εξ. Mario Rodriguez Carillo, ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μεξικό Νικόλαος Κοτροκόης και μέσω σύνδεσης zoom ο Επιτετραμμένος Πρόξενος κ. Edgar Gomez.
     Η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια της περιοχής κ. Άννυ Χρυσομαλάκου ανέγνωσε την «Ιθάκη» του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.
     Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: Ενώ στην Ευρώπη επικρατούσε περιδίνηση και σπαραγμός (το 1938), τα δύο μεγάλα έθνη μας αποτέλεσαν για τον κόσμο ένα παράδειγμα ενότητας με την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Τι συμβολίζουν στην πραγματικότητα οι διπλωματικές σχέσεις; Μια υπόσχεση για διάλογο μεταξύ τους- και από το 1938 τα έθνη κάνουν ακριβώς αυτό- μιλούν μεταξύ τους».
     Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικού ανέφερε: «Κανείς δεν ξέρει τι έφερε κοντά τις δύο χώρες μας που τις χωρίζει τόσο μεγάλη απόσταση. Θα μπορούσε να είναι το ότι και τα δύο έθνη έχουν ιστορία βαθιά ριζωμένη στο έδαφος, με το αίμα των προγόνων μας τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, θα μπορούσε να είναι η κοινή μας καταπίεση που ζήσαμε για εκατοντάδες χρόνια κάτω από αυτοκρατορικά καθεστώτα, θα μπορούσε να είναι η κοινή μας Πίστη, ο Χριστιανισμός, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας ως ελεύθερα έθνη.
     Ως ιερέας πρέπει να τονίσω φυσικά, ότι όποιος Έλληνας δει την Παναγία της Γουαδελούπης, θα σκεφτεί αμέσως την ιστορία της ανεξαρτησίας της ίδιας της Ελλάδας, που σημαδεύτηκε εξ αρχής την ημέρα της εορτασμού του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου. Πολλές θαυματουργές εικόνες Της συνεχίζουν να ευλογούν πόλεις και χωριά σε όλο το έθνος».
     Τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεξικού συνόδευαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μύρινας Αθηναγόρας, Εφημέριος των Νήσων Καραϊβικής και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος, Γενικός Εφημέριος της Μητροπόλεως Μεξικού». 
     Σπουδαίο το έργο που έχει αναλάβει ο Σεβασμιότατος Ιάκωβος Ανδρικόπουλος ο νέος Μητροπολίτης Μεξικού! 
     ΑΞΙΟΣ 
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου