ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 



ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ


     Αλησμόνητες στιγμές έζησαν όλοι όσοι την  

     Κυριακή της Πεντηκοστής 

     παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία 

     Λειτουργία και την αναβίωση των 

     γεγονότων της πολιορκία του Κάστρου 

     εκείνη την άνοιξη του 1205 πριν από χρόνια, 

     από τους Φράγκους!


     Ας δούμε τώρα τι έγραψαν οι ιστορικοί εκείνης της εποχής.

    «Στο θησαυροφυλάκιο της συλλογικής μνήμης των Ρωμιών του Διδυμοτείχου παραμένουν ανεξίτηλα ανά τους αιώνες τα γεγονότα της πολιορκίας του Κάστρου την άνοιξη του 1205 από τους Φράγκους και της θαυματουργικής διάσωσης του την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Μετά από πολύμηνη πολιορκία και εφ’ όσον τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια των υπερασπιστών του Kάστρου είχαν εξαντληθεί αποφασίζουν οι πολιορκούμενοι μετά από ολονύκτια αγρυπνία να λιτανεύσουν γύρω από τα τείχη τις δυο θαυματουργές εικόνες, που μέχρι σήμερα φυλάσσονται στον Ιερό Ναό (άλλοτε μοναστήρι) του Σωτήρος Χριστού. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η λιτανεία ξεσπάει μια δυνατή νεροποντή.

Ο Ερυθροπόταμος, που σαν τάφρος περιβάλλει το Κάστρο, ξεχειλίζει και τα ορμητικά νερά του παρασύρουν τις πολιορκητικές μηχανές και διαλύουν στην κυριολεξία το στρατόπεδο των Φράγκων. Η πολιορκία λύεται και ο εχθρός τρέπεται σε φυγή.




Ο πιστός λαός αποδίδει σε θαύμα την διάσωση του Κάστρου και έκτοτε κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες του Παντοκράτορα και της Παναγίας της Καστροπολίτισσας, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την πόλη και τα περίχωρα, που συνωθούνται «να περάσουν» κάτω από τις εικόνες. Η ατέρμονη αυτή λιτανεία ξεκινάει την Κυριακή της Πεντηκοστής μετά τη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας από την Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού και καταλήγει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Εκεί τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τελείται η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια πάλι με λιτανευτική πομπή επιστρέφονται τα ιερά κειμήλια στο Ναό του Σωτήρος Χριστού.

Των λατρευτικών Συνάξεων του τριημέρου εορτασμού, που αποκαλείται από τους ντόπιους, «Καλέ-παναΐρ», προέστη, κατά τα ειωθότα, και φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος με αφορμή την εορτή της Πεντηκοστής, μεταξύ άλλων γράφει στο επίκαιρο Μήνυμά του… «Στό περο, τς ερουσαλήμ ο μαθητές το Κυρίου δέχονται τήν πιφοίτηση το Παναγίου Πνεύματος, τήν ποία ντιλαμβάνονται μέ τρες τρόπους· πό τόν χο τς βιαίας πνος, πού πληρο τόν χρο που βρίσκονται, πό τίς πύρινες γλσσες, πού διαμερίζονται «φ να καστον ατν», καί πό τήν προσδόκητη δυνατότητά τους νά μιλον «τέραις γλώσσαις» καί νά κηρύσσουν τά μεγαλεα το Θεο

»Τό θαμα τς πιφοιτήσεως το Παναγίου Πνεύματος εναι τό μέγα θαμα μέ τό ποο λοκληρώνεται τό μυστήριο τς Θείας Οκονομίας καί διασφαλίζεται  σωτηρία τν νθρώπων μέσα στήν κκλησία το Χριστο, τήν ποία συγκροτε καί συνέχει καί γιάζει μέ τήν παρουσία Του. Ατό τό μέγα καί παράδοξο γεγονός ορτάζει  κκλησία μας σήμερα, ς γενέθλιο μέρα της, καί μέ ατό πενθυμίζει τόσο στά πιστά τέκνα της σο καί σέ λο τόν κόσμο, στούς γγύς καί τούς μακράν της, τι  κκλησία εναι  χρος τς ν γί Πνεύματι κοινωνίας τν νθρώπων ς τέκνων το Θεο, διά τς πίστεως στόν ησο Χριστό. Εναι  χρος στόν ποο  διαφορετικότητα τν νθρώπων, νεξαρτήτως φυλς καί γλώσσης, εναι κφραση τς ν Χριστ γάπης, προκειμένου  νας να διακονήσει τόν λλο καί νά βαστάσει τά σθενήματά του. Εναι  χρος στόν ποο ατή  ποικιλία τν γλωσσν δέν κφράζει διαφορετικά συμφέροντα  διαφορετικές πιδιώξεις, λλά τήν λευθερία τν τέκνων το Θεο νά πευθύνονται «ν νί στόματι καί μι καρδί» στόν ν ορανος Πατέρα τους».




Στο τέλος της ιεράς ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Σωτήρας Χριστός, όπως τότε, έτσι και τώρα και πάντοτε να σώζει τους ακρίτες και το λαό του από κάθε κίνδυνο και πειρασμό και να τους οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.

Προσήλθον εκκλησιαζόμενοι ο Βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της ΧVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Στρατηγός Ιω. Κωστούλας, ο Διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικ. Λέκκας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και πλήθος πιστών. Την λιτανεία συνόδευσαν στρατιωτικό άγημα, η Φιλαρμονική του Στρατού και αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων»! 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου