ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΡΜΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024




ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΡΜΕΡ

ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!


     Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια είχαν να κερδίσουν και να δουν τα κυβερνητικά έδρανα οι Εργατικοί, που πέτυχαν ιστορική νίκη! 

     Ναι ήταν σαρωτική η νικη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος υπό τον Κιρ Στάρμερ στις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία (αποτυπώνουν τα exit polls), μετά το κλείσιμο της κάλπης σε Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, που του δίνουν πλειοψηφία από 405 έως 410 σε σύνολο 650 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Παράλληλα είχαμε συντριβή του κυβερνώντος από το 2010 κεντροδεξιού Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, που λαμβάνει μόλις 131 έδρες. Ίσως είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του.

     Να πούμε ότι με βάση το αποτέλεσμα, το Εργατικό Κόμμα σχηματίζει με τεράστια άνεση αυτοδύναμη κυβέρνηση.

     Ας δούμε τώρα κάποια γεγονότα όπως μεταδίδονται από το Λονδίνο. 

    «Στη Βουλή φαίνεται να εισέρχεται για πρώτη φορά και ο λαϊκιστής δεξιός και "πρωτεργάτης" του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, με το νέο του κόμμα, Reform UK. Εκτός της δικής του έδρας, στο Clacton του Essex, την οποία φαίνεται να κερδίζει (δημοσκοπικό ποσοστό βεβαιότητας 99%), το νεοπαγές σχήμα του φαίνεται ότι θα διαθέτει 13 βουλευτές στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Φάρατζ κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην 8η (!) προσπάθειά του.

Ισχυρή επίδοση κατέγραψαν οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που πιθανότατα επιτυγχάνουν το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 61 βουλευτές.

Αντίθετα, οι Σκωτσέζοι κεντροαριστεροί εθνικιστές του SNP καταγράφουν εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις, με την πρόβλεψη να τους δίνει μόλις 10 έδρες, έναντι 48 που διέθεταν στην προηγούμενη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πιο ειδικά, το exit poll αποτυπώνει το εξής συσχετισμό όσον αφορά τα κυριότερα κόμματα στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων (σε σύνολο 650 εδρών, απαιτούνται 326 για αυτοδύναμη κυβέρνηση):

Εργατικό Κόμμα (κεντροαριστερά): 410

Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα (κεντροδεξιά - δεξιά): 131

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (κέντρο): 61

Reform UK (λαϊκιστική δεξιά - ακροδεξιά): 13

Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα - SNP (κεντροαριστερά - σκωτσέζικος εθνικισμός): 10

Plaid Cymru (κεντροαριστερά - ουαλικός εθνικισμός): 4

Πράσινοι (οικολόγοι): 2

Άλλα κόμματα: 19

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου