Μια… σούπα απαραίτητη!!!


DEBATE ακούμε και όπως λέει και ο λαός μας DEBATE , ΟΧΙ , ΔΕΝ βλέπουμε ,αλλά ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ !!!

ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ τέλος λοιπόν! Άλλωστε ο χρόνος είναι ελάχιστος! Απομένουν (μόλις)3 ημέρες και σήμερα για τις εκλογές!!!Και ΟΥΔΕΙΣ λόγος γίνεται ή έστω κάτι να ακουστεί για τα …’’περίφημα ‘’άλλοτε debate,ελληνικά και πιο σωστά για τις τηλεμαχίες!...


’Κυριακή κοντή γιορτή’’, λέει ο λαός μας και έχει απόλυτα δίκιο !!! Λίγες ώρες μας χωρίζουν , από την ώρα που θα ‘’ανοίξουν οι κάλπες’’ και φυσικά θα γνωρίζουμε πια το ..,’’τελικό αποτέλεσμα’’!!Ας ελπίσουμε πως ΟΛΑ θα πάνε καλά και από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαΐου του 2012, θα έχουμε Κυβέρνηση !Μια κυβέρνηση που θα μας … ’’βγάλει από το αδιέξοδο…’’!!

Τώρα.

Το …’’περιβόητο ’’,DEBATE,  όπως  ’ομολογούν ‘’ οι καλώς γνωρίζοντες προέρχεται από την ελληνική …,ελληνικότατη λέξη ‘’ΔΙΒΑΤΟΝ’’ !Υποτίθεται λοιπόν ότι αυτό , το ‘’δίβατον’’(DEBATE  ή τηλεμαχία …)βοηθάει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν τι θα κάνουν και τι …’’θα ρίξουν στην κάλπη …’’!!Όμως …,υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που υποστηρίζει πως , η Ελληνικότητα του όρου (είπαμε δίβατον …)είναι μια… μπούρδα! Μια …μπαρούφα και τίποτα άλλο!!!Και μάλλον έχουν δίκιο!...Γιατί εδώ που τα λέμε η …’’χρησιμότητα του DEBATE –Τηλεμαχίας , στη διαμόρφωση της κοινής ή απλώς ενός ατόμου , θεωρείται  και είναι αμφισβητήσιμη…’’!!!Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως , ‘’στις περισσότερες περιπτώσεις (τα αποτελέσματα …,η διαμόρφωση άποψης ή γνώμης …),περιορίστηκαν σε μια μάχη εντυπώσεων και μάλιστα αναμενόμενη…’’!!!Εδώ , θα πρέπει ΟΛΟΙ να θυμηθούμε ότι τα πιο πολλά από τα DEBATE –τηλεμαχίες ,ήταν στη κυριολεξία …’’σούπα’’!!!Μια …’’σούπα άνοστη ‘’χωρίς ‘’αλάτι και πιπέρι ‘’!!!

Ιστορικά , στην Ελλάδα το DEBATE –τηλεμαχία ,παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1990!Ηταν μια κοινή (μια και μοναδική)εμφάνιση των Ανδρέα Παπανδρέου  , Κωνσταντίνου Μητσοτάκη  και Χαρίλαου Φλωράκη !Η όλη η …’’δουλειά’’ έγινε , λίγο πριν από τις εκλογές , ΟΧΙ σε studio , αλλά σε χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου !...Αν θυμάμαι καλά την εποχή εκείνη , ο κόσμος συζητούσε για τους …’’δεινοσαύρους της πολιτικής ‘’!..Οι τρείς αυτοί πολιτικοί αρχηγοί (ζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σήμερα…)πήραν μέρος ‘’σε μια συζήτηση με συγκεκριμένη θεματολογία και ρητούς όρους …’’!!Τώρα , θυμήθηκα πως η ‘’κουβέντα’’ ήταν για την εξωτερική πολιτική !...Ο καθένας είχε μια πρώτη τοποθέτηση, στη συνέχεια απάντησαν και οι τρείς , στα ίδια ερωτήματα και στο τέλος της …’’κουβέντας’’ ,τους  δόθηκε χρόνος , κάπου δύο λεπτά , προκειμένου να σχολιάσουν ‘’ο ένας τις τοποθετήσεις του άλλου …’’!!Α, ο συντονιστής ήταν ο ‘’δάσκαλος ‘’ συνάδελφος Γιάννης Καψής .Να υπενθυμίσω ακόμα ότι αυτή η ‘’ιστορική συνάντηση’’, είχε καλυφθεί από την ΕΡΤ (όλα τα κανάλια της )και από το MEGA και από τον ΑΝΤ1!...Να πω επίσης ότι αυτό το DEBATE-Τηλεμαχία είχε ακροατήριο! Ήταν φοιτητές οι όποιοι ‘’αντιδρούσαν στις απαντήσεις – τοποθετήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών πότε με χειροκροτήματα και άλλοτε με συνθήματα …’’!...

Από τότε τα DEBATE –τηλεμαχίες γίνονται κάθε φορά που έχουμε εκλογές !...Θεωρούνται εργαλεία! Μπορεί να είναι …’’σούπα ‘’, αλλά είναι μια …’’σούπα απαραίτητη…’’!!!



ΣΗΜ.ΣΥΝΤ φέτος , στις εκλογές αυτές ύστερα από άρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν πρόκειται να γίνει DEBATE.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου