ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο προστάτης του Χριστιανισμού…

 
Ο προστάτης της Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Δημήτριος, γιορτάζει και μαζί όλη η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας πανηγυρίζει…
Είναι γεγονός πως κανένας άλλος Άγιος δεν έχει συνδεθεί τόσο στενά με τον τόπο της καταγωγής του. Ο Άγιος Δημήτριος ανέκαθεν ήταν ο φρουρός της Θεσσαλονίκης και για αυτό ονομάστηκε “Φιλόπολις”, “Φιλόπατρις”, “Σωσίπολις” και “Σωσίπατρις”!...


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, γύρω στα 275 με 280 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας… Ο Άγιος της Θεσσαλονίκης πίστευε ανεπιφύλακτα στη θρησκεία του Χριστού και έγινε ο πιο εμπνευσμένος κήρυκας του Χριστιανισμού… Το 303 τον Δημήτριο τον συνέλαβαν, την ώρα που δίδασκε σε μυστική συγκέντρωση! Μάλιστα του ζήτησαν να αποκηρύξει την πίστη του κι εκείνος γαλήνιος και αξιοπρεπής αρνήθηκε και τον έριξαν σε σκοτεινή φυλακή, έναν απάνθρωπο χώρο….

  Τον καιρό που ήταν στη φυλακή ο Δημήτριος, ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός, οργάνωσε αθλητικούς αγώνες. Ο Μαξιμιλιανός, είχε έναν γιγαντόσωμο Ρωμαίο οπλίτη, τον Λυαίο ο οποίος σκότωνε όλους εκείνους που αγωνίζονταν μαζί του! Εκείνες τις ημέρες ο Λυαίος προκάλεσε το νεαρό Νέστορα, φίλο και οπαδό του Δημητρίου, να αγωνιστεί μαζί του! Ο Νέστωρ δέχθηκε και πριν από τον αγώνα πήγε στη φυλακή και ζήτησε από τον Δημήτριο να τον ευλογήσει… Έτσι  και λίγο πριν από τον αγώνα, ο νεαρός Νέστωρ φώναξε δυνατά: “Ο Θεός του Δημητρίου, βοήθει μοι”!

Με τη βοήθεια του Θεού, του Χριστού , ο Νέστωρ νίκησε τον μέχρι τότε αήττητο Λυαίο, ο οποίος έπεσε νεκρός, στη μέση του σταδίου…. Μετά από αυτή τη νίκη του Νέστορα, ο αυτοκράτορας οργίστηκε και διέταξε να αποκεφαλίσουν το Νέστορα και να σκοτώσουν διά λογχισμού τον Δημήτριο μέσα στη φυλακή του!!!  Να τονίσω, πως για πολλά χρόνια στο μέρος που θανατώθηκε ο Δημήτριος ανέβλυζε Θείο Μύρο!

  Τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου είναι πολλά. Δεν προστάτευε ΜΟΝΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Βρισκόταν παντού, όπου χρειάζονταν οι Χριστιανοί βοήθεια… και για αυτό τον λάτρεψαν ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!  Τον Οκτώβριο που πέφτει η γιορτή του, ο λαός μας (αυτόν το μήνα) τον λέει Άη Δημητριάτη, Άη Δημητρίτη και Βροχάρη…




 

 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου