ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…

Το σταυροδρόμι των πολιτισμών!

 

Η Θεσσαλονίκη μας είναι και θα παραμείνει, το σταυροδρόμι των πολιτισμών! Η Μακεδονία, μια περιοχή εύφορη και πλούσια σε φυσικές ομορφιές, υπήρξε και είναι το σταυροδρόμι εμπορικών και πολιτιστικών συναλλαγών μεταξύ Ανατολής και Βαλκανίων και Ανατολής – Δυτικής Ευρώπης!!! Είναι κάτι που το παραδέχονται ΟΛΟΙ! Και αυτό έχει τη μεγάλη, την πολύ μεγάλη αξία!!!

  Έτσι η όμορφη…, η πανηγυρική… και εορτάζουσα Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονικής γης, ήταν πάντοτε στο στόχαστρο πολλών επίδοξων κατακτητών της..! ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, που “πέρασαν” από το έδαφος της Μακεδονικής πρωτεύουσας της Θεσσαλονίκης, όπως Ρωμαίοι, Αβαροί, Σλαβικές φυλές, Βούλγαροι, Νορμανδοί, Βενετοί και Τούρκοι!!! Ουδείς όμως από όλους αυτούς ΔΕΝ μπόρεσε να στεριώσει ή να επιβάλλει τον πολιτισμό του!

  Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) πολιούχου της, η Θεσσαλονίκη μας απελευθερώθηκε από τους τελευταίους των κατακτητών της, τους Τούρκους… Στις 26 Οκτωβρίου του 1912 λοιπόν, το βράδυ αργά (μετά τις 10…) ήλθε το τηλεγράφημα. Όσοι ήταν ακόμη “ξυπνητοί”, άκουσαν μερικές τουφεκιές… Εκείνοι που το πρωτόμαθαν, επειδή δεν μπορούσαν να “χτυπήσουν” τις καμπάνες των εκκλησιών (αυτό κατά ένα παλιό έθιμο απαγορευόταν να γίνει νύχτα…), τουφεκούσαν από τη χαρά τους!

  Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου του 1912, γύρω στις 10, ο λαός, ο κόσμος έπιασε χορό στην πλατεία της Ρουμελιώτικης κωμόπολης. Χόρεψε λεβέντικα με βιολιά και με κλαρίνα. Γλέντησε, ζητωκραύγαζε και βέβαια χαιρόταν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης….

  26 Οκτωβρίου 1912. Η απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Μακεδονίας μας, της Θεσσαλονίκης… Όμως στις 5 Οκτωβρίου του 1912, κατά την έναρξη του Ιερού Αγώνος, της απελευθερώσεως των υπόδουλων Ελλήνων της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης, από τον Οθωμανικό ζυγό 400 και πλέον χρόνων, ο τότε πρωθυπουργός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, απηύθυνε από εδώ, την Θεσσαλονίκη, προς τον Ελληνικό λαό το ακόλουθο διάγγελμα:

  «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΜΟΥ

  » Αι ιεραί υποχρεώσεις προς την φίλτατην πατρίδα, προς τους υποδούλους αδελφούς μας και προς την ανθρωπότητα επιβάλλουσιν εις το κράτος, μετά την αποτυχίαν των ειρηνικών προσπαθειών του προς επίτευξιν και εξασφάλισην των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υπό τον Τουρκικόν ζυγόν Χριστιανών, όπως διά των όπλων θέσει τέρμα τις την δυστυχίαν την οποίαν ούτοι υφίστανται από τόσων αιώνων.

» Η Ελλάς πάνοπλος μετά των συμμάχων αυτής, εμπνεομένων υπό των αυτών αισθημάτων και συνδεομένων διά κοινών υποχρεώσεων, αναλαμβάνει τον ιερόν αγώνα του δικαίου και της ελευθερίας των καταδυναστευομένων λαών της Ανατολής.

» Ο κατά ξηράν και θάλασσαν στρατός Ημών εν πλήρει συναισθήσει του καθήκοντος προς το Έθνος και την χριστιανοσύνην, μνήμων των εθνικών αυτού παραδόσεων και υπερήφανος διά την ηθικήν αυτού υπεροχήν και αξίαν, αποδύεται μετά πίστεως εις τον αγώνα, όπως διά του τιμίου αυτού αίματος αποδώση την ελευθερίαν εις τους τυραννουμένους.

» Η Ελλάς, μετά των αδελφών συμμάχων κρατών, θα επιδιώξη πάση θυσία τον ιερόν αυτόν σκοπόν , επικαλούμενοι δε την αρωγήν του Υψίστου εν τω δικαιωτάτω τούτω αγώνι του πολιτισμού, ανακράζομεν Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω το Έθνος».






 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου