"ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ"
                                       




(Οι...καλικαντζαροι έφυγαν;)
                       
  " Εν Ιορδανη βαπτιζομενου σου Κύριε, η της Τριαδος
  Εφανερωθη προσκυνησις· του γαρ Γεννητορος η φωνή
  Προσεμαρτυρει σοι, αγαπητον σε Υιον ονομαζουσα και    
 
  Εν ειδει περιστερας εβεβαιου  του λόγου το ασφαλές
  Ο επιφανείς Χριστε ο Θεός και τον κόσμο φωτισας δόξα σόι"
                   
                                               




     
Αυτο το απολυτικιον ακούστηκε χθες,κατα τον εορτασμόν της αναμνησις της βαπτίσεως του Κυρίου. Τον εορτασμό που έγινε με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια σε όλους  τους Ιερούς Ναούς της Ορθοδοξίας, παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί. Ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος πιστών ήταν στον Πειραιά, όπου παρουσία της ηγεσίας του τόπου, έγινε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Αγιασμός των Υδάτων.
                                   
                                               




 Η γιορτή των Θεοφανείων ειναι απο τις πιο παλιές της Ορθόδοξης Εκκλησίας Οπως αναφέρεται στο "Κατα Ματθαιον" ιερο ευαγγέλιο (Ιγ',κεφ. Στ' 13-17) ο εκ των μετέπειτα μαθητών Προδρομος Ιωάννης, ύστερα απο "Θεία Εντολή" έφυγε - εγκατέλειψε "την ερημική ζωή" , οπως τονίζει ο ευαγγελιστης Λουκάς (γ.2) και έφθασε στον Ιορδανη ποταμό, όπου "κηρυττε τον Λογο του Θεού, εξομολογουσε και βαπτιζε". Κάποια ημέρα έφθασε εκει και ο Ιησούς, ο οποίος ζήτησε να βαπτισθει.
                     "Εγω χρειαν έχω υπό  Σου βαπτισθηναι και Σύ ερχει προς με;", είπε ο Προδομος Ιωάννης, στον Κύριο.
                     Ο Ιησούς, αφού του έδωσε θάρρος, τον καλεί να τον βαπτισει με αυτα τα λόγια: "Αφες αρτι, ουτω γαρ πρεπον ημιν εστι πληρωσαι  πασαν δικαιοσύνη". Και τότε, "οι Ουρανοί άνοιξαν και το Αγιον Πνεύμα υπό μορφήν περιστερας έρχεται και κάθεται στον Ιησού"... "Ούτος εστι ο υιός μου ο αγαπητός, έν ω ηυδοκησα" , ακούστηκε η φωνή του Θεού.

                                                 




Ειναι γεγονός πως με την βάπτιση λύθηκε "το προπατορικο αμάρτημα". Η βάπτιση, που "ειναι ένα απο τα επτά Μυστήρια της εκκλησίας μας" , γίνεται "με τρεις αναδυσεις, αλλα και καταδύσεις" , για εμάς τους Χριστιανούς...
                       "Οι Ουρανοί Ανοιξαν" χθες. Οι καλικαντζαροι  έφυγαν ; Και την εποχή αυτη έχουμε πολλούς!!! Μάλλον ζουν και μας...δουλεύουν ανενόχλητοι, δυστυχώς!!.. Εώς ποτε όμως ; Η μεγάλη μέρα πλησιάζει... Χρόνια καλα πάνω απο όλα!..

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου