ΑΜΟΛΑ... ΚΑΛΟΥΜΠΑ   ΡΕΕΕ !!!

                     Καθαρά Δευτέρα, σήμερα!..  Και ο λαός παρα τις οποιες πικρίες  του...,την φτώχεια του...,τα ανυποφορα χαράτσια και όλα όσα "πιάνει", η ανθρώπινη φαντασία, θα προσπαθήσει να γιορτάσει, αυτήν την ημέρα, που μας οδηγεί στην Σαρακοστη...,την Μεγάλη Εβδομάδα, το Θείο Δράμα και φυσικα στην Ανάσταση,οσο μπορεί καλύτερα!!



                   
Η γιορτή της Καθαρας Δευτέρας, η οποία χαρακτηρίζεται απο ομαδική έξοδο στην ύπαιθρο, εχει πολλα...,χιλιάδες έθιμα!.. Να σας πω, οτι η λέξη "Κουλουμα" αναφέρεται με διάφορους τρόπους...,τύπους, σε πολλές περιοχές της Ελλαδος!!! Διαφέρουν λοιπόν οι...ονομασιες! Τα "Κουλουμα" τα λέμε και ως "Κουλουμπα"...,η "Ανακουλουμα"..., η και "Κουμουλαδες"!..  Κάθε περιοχή λοιπόν, δίνει και την δικη της ονομασία!.. Θα πρέπει πάντως να τονίσω πως, " η εξακρίβωση της ετυμολογιας της λέξης παρουσιάζει δυσκολίες και μάλιστα μεγάλες..."!..  Βέβαια, εχει επικρατήσει η άποψη πως, "η λέξη σχετιστηκε με την Λατινική  cumulus, που σημαίνει σωρός..., αλλα και αφθονία...,τέλος και επίλογος..."!!!

                     
 Η Καθαρά Δευτέρα, σε μερικά μέρη της πατρίδας μας ονομάζεται ως "γιορτή πρωτονηστιμη Δευτέρα...,αλλα και Αρχιδευτερα!..  Να προσθέσω οτι απο κάποιο έθιμο ονομάστηκε και Σκυλοδευτερα"!!! Και αυτο, επειδή κάποιοι έπιαναν τα αδέσποτα σκυλιά και προκειμένου να...διασκεδάσουν (ωραία διασκέδαση..! Χμ!..), τα κρεμουσαν απο ένα σχοινί, το οποίο έδεναν σε δυο κολωνες!.. Δεν ειναι λίγοι εκείνοι, που πιστεύουν, οτι "την ημέρα αυτη (Καθαρά Δευτέρα...), καθαρίζουν οτι απέμεινε απο τα νηστισιμα φαγητά της Αποκριάς !..  Και αλλου πάλι οι νοικοκυρές φροντίζουν να καθαρίζουν και μάλιστα σχολαστικά...και να εξαφανίζουν κάθε ίχνος λίπους, απο τα μαγειρικα σκεύη!!!

                     
Οπως είπαμε την Καθαρά Δευτέρα (σήμερα...) σε κάθε πόλη...,η περιοχή της Ελλαδος, γιορταζονται τα "Κουλουμα"..., "τα ήθη και έθιμα", με διαφορετικό τροπο!.. Στο Τιρναβο για παράδειγμα "βράζουν το φαγητό της ημέρας (χορτοσουπα απο σπανάκι, χωρίς λάδι...,αλλα με λίγο ρύζι και ξύδι...), σε μεγάλη κατσαρόλα!.. Τρωνε ολοι μαζυ και φυσικα τραγουδάνε...ασεμνα τραγούδια..!"!!! Στην Θήβα πάλι, έχουμε τον "Βλαχικο Γάμο..."! Ενας...διαφορετικός γάμος, που ειναι γεμάτος απο έθιμα και πρωτότυπες..! Εκεινο, όμως που εχει ιδιαίτερη σημασία ειναι το...στολισμα (χιλιάδες οι ασεμνες εκφράσεις!!!) των συμπεθερων!!! Και ασφαλώς στο Γαλαξιδι, όπου γίνονται με...φανατισμό, αλλα και με...φανταστικό τροπο τα..."Αλευρομουτζουρωματα..."!!!  Μάλιστα ειναι ένας...πόλεμος, στον οποίο δεν μπορείς να διακρίνεις το "ποιος ειναι ποιος..."!!!  Παρ' όλα αυτα ο "Βλαχικος Γάμος...", κυριαρχεί παντοτε, οπως θα δούμε τώρα...


                        

                       









Ενα άλλο έθιμο της Καθαρας Δευτέρας, ειναι και η...ανύψωση του χαρταετού!.. Χιλιάδες τέτοιους, θα δούμε σήμερα, καιρού επιτρεποντος, στον Ουρανό!!! Οι πολυχρωμοι χαρταετοι..."στολίζουν" τον γαλάζιο Ουρανό και όλο αυτο ειναι το κάτι άλλο!! Τώρα!  Το χαρταετο επινοησε ο έλληνας Αρχυτας (οι αποψεις διαφερουν,επειδη υπαρχουν πολλοι μνηστηρες του...εφευρετη!) που έζησε το 400 με 300  π.Χ., στον Ταραντα της κάτω Ιταλίας!!! Ο έλληνας αυτός, αιωνες αργότερα θεωρήθηκε, ως "ο προδρομος της αεροναυτικης..."!!!  Βέβαια στον αρχικό χαρταετο έγιναν μερικές μετατροπές...,αλλαγές ιδιαίτερα απο Κινέζους, για να φθάσει στην σημερινη μορφή του!.. Ειναι όμως γεγονός πως, ο χαρταετός ειναι η απεραντη χαρά μικρών και μεγάλων!!! Ε; Αμολα...καλουμπα ρεεε!!! Ποιος, αλήθεια δεν το εχει πει αυτο; Ποιος;

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου