ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
Η λατινογενής λέξη καρναβάλι προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων carne (κρέας) και vale (χαιρετώ) υποδηλώνοντας την αποχή από το κρέας και σηματοδοτώντας το πέρασμα στην περίοδο της νηστείας και της προετοιμασίας για το Πάσχα.


 Απόκριες , λοιπόν !!!
 
 
Ας , ταξιδέψουμε όχι στην Ελλάδα και στις υπέροχες πόλεις της όπου πάντα αυτή την εποχή διοργανώνονται καρναβάλια… αλλά στη πανέμορφη και γειτονική μας , Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία !!!


Όλοι μας… κάποια στιγμή της ζωής μας πρέπει να βρεθούμε σε αυτή τη πανέμορφη πόλη της Ιταλίας.


Η Βενετία ανήκει στη επαρχία VENETO της Βόρειας Ιταλίας!!!
Ο θρύλος μας αφηγείται με μεγάλη ακρίβεια την ίδρυση της Βενετίας, την Παρασκευή 25 Μαρτίου του 421 !!!
Η ιστορία λέει για την εκθρόνιση του τελευταίου δόγη στις 12 Μαίου του 1797 !!!














Είναι παράξενη πόλη... αν σκεφτεί κανείς τη μαγεία που εκπέμπει,είναι μάλλον τα 180 κανάλια και οι 450 γέφυρες που την περιβάλλουν ;

















Ακόμα , ακόμα τα μεγαλοπρεπή παλάτια; αλλά και το γεγονός ότι όλες μα όλες οι μετακινήσεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο με γόνδολες …με ταχύπλοα αλλά... και με βαπορέτι; !!!
Μάλλον όλα αυτά , μαζί !!!
Η Βενετία είναι σαν να έχει αναδυθεί  από παραμύθι και μόνο ασπροπρόσωπο μπορεί να βγάλει τον επισκέπτη!!!

















Η γνωστή πλατεία του Αγίου Μάρκου κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες επισκέπτες με σκοπό να θαυμάσουν από κοντά το καρναβάλι της !!!

Ένα καρναβάλι με θεατρικό χαρακτήρα στο οποίο συμμετέχουν όσοι το θέλουν νοικιάζοντας στολές τεράστιας αξίας, η ακόμα φορώντας μια ....βενετσιάνικη μάσκα !!!

Χρειάζονται ώρες χειροτεχνίας για τη κατασκευή αυτών των μασκών του Καρναβαλιού !!!

Η μάσκα κρύβει τη ταυτότητα του μασκαρεμένου , προσδίδοντας λάμψη και μυστήριο !!!
Πρωτοφορέθηκαν από τους ευγενείς για να μπορούν να μπαίνουν , μαζί με τις κατώτερες τάξεις , στα καζίνι και στα θέατρα !!! 





































Όλοι μαζί ντόπιοι και τουρίστες γίνονται ένα και συμμετέχουν σε αποκριάτικους χορούς οι οποίοι λαμβάνουν χώρα σε σάλες πολυτελών ξενοδοχείων αλλά και υπερπολυτελή παλάτια !!!




















Το καρναβάλι της Βενετίας είναι το μακροβιότερο του κόσμου! Με ένα κεντρικό θέμα κάθε χρόνο κρατάει συνήθως 10 μέρες, γεμάτες από παρελάσεις , διαγωνισμούς ,χορούς….

Οι στολές είναι τέλειες και απεικονίζουν αρλεκίνους , βαρόνους , Καζανόβες , δόγηδες , μαρκησίους κα .
 











 
 
Για να επανέλθουμε στις μάσκες συχνά ήταν άσπρες και βασίζονταν σε χαρακτήρες της commedia dell' arte !!!
 
Αυτή η μορφή θεάτρου αναπτύχθηκε το 16ο αιώνα και συνδύαζε τη μιμική , το τραγούδι και τα ακροβατικά !!!
Τα σχέδια των μασκών έχουν τις ρίζες τους στη βενετσιάνικη ιστορία !!!Το καθένα είναι μοναδικό και τα καλύτερα από αυτά είναι αυθεντικά έργα τέχνης!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ευφάνταστα χρώματα και σχέδια είνια η εγγύηση καλής ποιότητας των κοστουμιών του Καρναβαλιού !!!
 
Μεταξύ των «must» δραστηριοτήτων είναι η συμμετοχή στους διάφορους χορούς, οι οποίοι απαιτούν ως απαραίτητη προϋπόθεση πέρα από το απαραίτητο κοστούμι μεταμφίεσης και γερό πορτοφόλι.
Υπολογίζεται ότι η τιμή ενοικίασης ενός κοστουμιού για ένα βράδυ κυμαίνεται από 150 έως 600 ευρώ ενώ το κόστος για τη συμμετοχή σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς χορούς που διοργανώνονται, τον Ballo Tiepolo (γίνεται στο Palazzo Pisani Moretta, ένα κτίριο που κτίστηκε το 15ο αιώνα, «βλέπει» στο Μεγάλο Κανάλι και αποτελεί τον επίσημο χορό του καρναβαλιού καθώς παραπέμπει ακόμα και σήμερα στο 18ο αιώνα), ανέρχεται στα 390 ευρώ.

 
 
 

 
 
 Η ακριβής ημερομηνία του καρναβαλιού αλλάζει από χρόνο σε χρόνο ,ανάλογα με την ημερομηνία του ΠΑΣΧΑ ,αλλά συνήθως γίνεται σε μια περίοδο δέκα ημερών μεταξύ Φενβρουαρίου και Μαρτίου !!!
 
 
 
 
 
 
Την «Πτήση του Αγγέλου»,την ετήσια αναβίωση μίας παράδοσης που ξεκινάει από τα τέλη του 16ου αιώνα, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι απαραίτητο να τη δούμε !!!
Μία γυναίκα, ντυμένη σαν άγγελος, «πετάει» από το ύψους 105 μέτρων κωδωνοστάσιο της Πλατείας του Αγ. Μάρκου στο κοντινό Palazzo Ducale, ρίχνοντας στα πλήθη κομφετί, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα και τα πλούτη.
Μια ευκαιρία , για όλους να ξεδώσουν , μια γιορτή... πριν τη σαρακοστή !!!
 
 
                                                 Καλή διασκέδαση
 
                                                 Λέμυ Γ.Κοντονή

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου