Είμαστε ουραγοί!!!
(Τα ματιά 14 στα παιδιά μας!)

«Έπεσε» στα χέρια μου προ ημερών μια έκθεση της UNICEF! Στην αρχή δεν έδωσα σημασία… Όταν, όμως, λίγο αργότερα διάβασα τις πρώτες γραμμές, διαπίστωσα κάτι το ανατριχιαστικό!.. «Η Ελλάδα», η χώρα μας στην ευημερία των παιδιών κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ των 29 χωρών του ΟΑΣΑ..»!!! Σωστά! Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε!... Βρισκόμαστε στην τελευταία θέση…, ή για την ακρίβεια στις τελευταίες θέσεις, λίγο πιο πάνω από τις ΗΠΑ (!), την Λιθουανία, την Λετονία και την Ρουμανία που.. «κατέχει» σταθερά την τελευταία θέση!!! Είμαστε.. ουραγοί… δυστυχώς!!!
 
«Όχι! Η έρευνα για την Ελλάδα δεν είναι ούτε άσπρη… ούτε μαύρη!» μου είπε ο καλός μου φίλος και γενικός διευθυντής της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNICEF, ο Ηλίας Λυμπέρης! Βέβαια, όπως μου είπε στη συνέχεια της κουβέντας μας, «σε ορισμένα σημεία είναι (η έκθεση…) θετική και σε άλλα αρνητική…»!.. Έτσι είναι! Ο Ηλίας Λυμπέρης έχει δίκιο!.. Άλλωστε αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας το τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η έκθεση σήμερα που η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές!!!
 

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω πως η έκθεση της UNICEF «λαμβάνει υπ’ όψη πέντε διαστάσεις…»! Στην αρχή «διερευνάται η υλική ευημερία των παιδιών…»! Εδώ να προσθέσω ότι στην Ελλάδα, «η ευημερία των παιδιών βρίσκεται, σήμερα, στους 0,5 βαθμούς! Δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο! Ακόμα το ποσοστό της παιδικής φτώχειας (στην Ελλάδα) φθάνει στο 15%..»!!! Το ίδιο συμβαίνει στην Ισπανία και την Ιταλία! Και αυτά τα στοιχεία δείχνουν…, αποδεικνύουν καλύτερα «το οικονομικό πρόβλημα των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της Ευρώπης…», που ζούμε όλοι σήμερα!!! Η έκθεση «μιλάει» ακόμα και για την υγεία.., για την ασφάλεια… και βέβαια για την εκπαίδευση! Επίσης σύμφωνα με την UNICEF (έκθεση) εξετάζονται «οι συμπεριφορές και οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται οι μικροί…, ή λιλιπούτειοι, αλλά και οι συνθήκες στέγασης και το περιβάλλον…»!!! Να προσθέσω πως, «η κάθε χώρα βαθμολογείται ξεχωριστά για κάθε μια κατηγορία και στη συνέχεια κατατάσσεται στη γενική λίστα ανάλογα με τον μέσο όρο που συγκέντρωσε η (κάθε) χώρα…»!!! Είναι, όμως, γεγονός ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά παραμένουν αναλλοίωτα… Και παρ’ όλα αυτά τα παιδιά μας…, τα ελληνόπουλα δηλώνουν «ικανοποιημένα από την ποιότητα ζωής τους, με το 90% των παιδιών που ερωτήθηκαν, να βαθμολογούν την ζωή (ποιότητα κλπ…) με 6 (έξη) ή και περισσότερους βαθμούς σε μια 11 βαθμη κλίμακα…»!!! Σας ενημερώνω, ότι στην πρώτη θέση από πλευράς ευημερίας των παιδιών στις χώρες του ΟΟΣΑ, βρίσκεται η Ολλανδία!... Δεύτερη η Νορβηγία και Τρίτη είναι η Ισλανδία!!! Ύστερα από όλα αυτά επαναλαμβάνω : « Τα μάτια 14 στα παιδιά μας»! Στο αύριο της χώρας!!!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου