Το Βυζάντιο ζει εδώ, στον Άθω!!!
(Εκατό χρόνια από την ενσωμάτωση στην Ελλάδα…)

Άθως! Άγιον Όρος! Το πιο ιστορικό κομμάτι της χώρας μας! Εδώ (στο Άγιον Όρος) ζει κανείς με το θεό! Του μιλάει! Έχει την ευκαιρία να ζητήσει…, να νοιώσει πιο κοντά με την Παναγία μας και τον Κύριο μας τον Ιησού, και να τους ζητήσει την βοήθεια τους!... Όταν «πατάς» τα Άγια χώματα του Όρους είναι γεγονός πως, «γίνεσαι άλλος άνθρωπος…»!!! Εδώ, η πίστη σου γίνεται πραγματικότητα!.. Η ηρεμία του περιβάλλοντος…, η ησυχία και το κελάηδισμα των πουλιών σε κάνουν, «άλλον άνθρωπο…»!!! Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος «ανέβηκε», «πήγε», «πάτησε» το Άγιον Όρος…, έμεινε εκεί για μια εβδομάδα… και όταν επέστρεψε κατάλαβε την αλλαγή!.. Την μεγάλη αλλαγή που νοιώθει μέσα του! Και τότε…, τότε του φαίνονται (και είναι) όλα διαφορετικά!.. Είναι, σαφώς ανανεωμένος!..

Τώρα! Συμπληρώθηκαν εφέτος 100 χρόνια από την ενσωμάτωση του Ιερού Βουνού στην μητέρα Ελλάδα! Έτσι, ετοιμάζονται από τους μοναχούς πολλές εορταστικές εκδηλώσεις!.. «Εκδηλώσεις αντάξιες της μεγάλης ιστορίας του Άγιου όρους και που θα μείνουν αξέχαστες σε ολόκληρη την υφήλιο…», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο έχων «το γενικό πρόσταγμα…, την ευθύνη…», ηγούμενος!.. Μάλιστα «για να γίνουν όλα στην εντέλεια και σύμφωνα με το νόμο», αντιπροσωπία των Ιερών Μονών, προ ημερών επισκέφθηκε και για περίπου μια ώρα συζήτησε για τις εορταστικές εκδηλώσεις (στο Άγιον Όρος) με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!!! Βέβαια με τον πρωθυπουργό η αντιπροσωπεία κουβέντιασε και το φορολογικό ζήτημα, που ισχύει σήμερα για το Άγιον Όρος!.. Τέθηκαν επίσης και… επενδυτικά θέματα! Και αυτό επειδή «οι μονές του Αγίου όρους λειτουργούν δεκάδες μετόχια και ιδρύματα σε όλη την χώρα! Έτσι, θα έβλεπαν ως θετική μια προοπτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους…»!!! Ακόμα και αυτό ίσως να μην το ξέρατε «το Άγιον Όρος πέραν όλων αυτών που διαβάσατε είναι…, ή εμφανίζεται, ως ιδιοκτήτης και μερικών νησιών (ναι, διαβάσατε πάρα πολύ καλά και σωστά…) σε ολόκληρη την χώρα! Για αυτό, το θέμα, κάνει τις μονές να έχουν μεγάλο…, εύλογο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των κάποιων ευκαιριών, τις οποίες προσφέρει ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης…»!!!


Να υπογραμμίσω πως στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο εφέτος (2013) έχουν προσκληθεί, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα παραστούν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ο Πούτιν, ο Πρόεδρος της Κίνας και πολλοί (χιλιάδες) αξιωματούχοι από όλες τις χώρες του κόσμου!.. Και στο σημείο, αυτό να προσθέσω ότι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ήταν ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισαίος. Μαζί του στις συζητήσεις ήταν ο ηγούμενος Πέτρος της Μονής Διονυσίου, ο ιερομόναχος Νικόδημος από την Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο μοναχός Νικόδημος της Μονής Αγίου Παύλου και ο μοναχός Φώτιος της Μονής Γρηγορίου…
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Ο Άθως…, το Άγιον Όρος είναι Μοναστική Πολιτεία (περίπου 3000 κάτοικοι…) η οποία δημιουργήθηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους! Και, φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα! Ο Άθως είναι βουνό (έχει ύψος 2.033 μέτρα!) στη νότια άκρη της ανατολικής χερσονήσου της Χαλκιδικής, στην οποία έδωσε την ονομασία. Το βουνό και η χερσόνησος ονομάστηκαν Άγιον Όρος. Είναι γεγονός ότι από την μοναστική πολιτεία, η οποία αποτελεί αυτοδιοικούμενο τμήμα του ελληνικού κράτους, ανήκει στα 20 μοναστήρια που υπάρχουν εκεί και διατελεί πνευματικά υπό την άμεση εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Όσοι μονάζουν εκεί αποκτούν αυτοδικαίως την Ελληνική Ιθαγένεια ανεξάρτητα από την πραγματική εθνική καταγωγή τους!.. Βέβαια την ένδοξη ιστορία του Άθω, δεν μπορούμε να την αναφέρουμε μέσα σε λίγες γραμμές!.. Εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσω είναι το γεγονός ότι το Άγιον Όρος…, ο Άθως δείχνει πως «το Βυζάντιο δεν χάθηκε»! «Το Βυζάντιο είναι εδώ, στον Άθω»! Και «το Βυζάντιο ΖΕΙ και θα ΖΕΙ αιώνια…»!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου