ΠΟΥ..."ΠΗΓΑΝ" ΤΑ ΛΕΦΤΑ ;

Δεν ξεχνούν την τραγωδία!
• Μνημόσυνο για θύματα!
• Τιποτα δεν εχει αλλάξει!

                   

 Για τρια εικοσιτετράωρα βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στο όμορφο χωριο μου, τον  Κακοβατο! Κατω εκει στο Νομο Ηλειας! Ενας Νομος, σωστος Παραδεισος! Οι ομορφιες του, εχουν εδω και χρονια ξεπερασει τα συνορα! Δεν ειναι λιγοι εκεινοι που, απο την Γερμανια, την Σουηδια, την Ολλανδια και απο αλλες ευρωπαικες χωρες, εχουν εγκατασταθει ΜΟΝΙΜΑ στα χωρια της Ηλειας!!! Εχουν αγορασει σπιτια, η οικοπεδα και εκτισαν το εξοχικο τους!.. Θα πρεπει να τονισω, πως μιλουν, εκπληκτικα την ελληνικη γλωσσα! Εχουν ερθει πολλοι και απο την Νοτια Ιταλια, απο το ελληνικο χωριο Καλημερα, που γνωριζουν απταιστα παρακαλω την αρχαια ελληνικη γλωσσα!!! Η πατριδα μας γενικα, αλλα ιδιαιτερα ο Νομος Ηλειας, ειναι ΤΟΠΟΣ...,ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ!!!!! "Οτι... φυτευεις φυτρωνει αμεσως", μου ελεγε η Γεωργια Δουκα φιλη και συγχωριανη, που εγκατελειψε την...βαβουρα της Αθηνας και ηρθε και εγκατασταθηκε μονιμα εδω στον Κακοβατο!!!                                                                                           
        
             

Βρίσκομαι εδω στο χωριο μου, στον καταπληκτικο Κακοβατο, καλεσμένος, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού (η δράση του ειναι πλούσια. Οπως πολυ πολυ ομορφη ειναι και η γιορτη της ελιάς, που κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, διοργανώνει στην πλατεία του χωριου!), του φίλου μου Νίκου Κοροβεση! Μένω με την γυναίκα μου την Γαλήνη, στο ωραίο (τεσσάρων αστέρων, εάν δεν κάνω λάθος) ξενοδοχείο του, το "Ostria Hotel", που ειναι κτισμένο σχεδον εκει που...σκάει το κύμα! Έχω ξαναγράψει για την περίφημη θάλασσα του Ιονίου πελάγους! Για την ΧΑΒΑΗ, της Ελλαδος, οπως εχω...βαπτισει τον Κακοβατο!.. Εδω η θαλλασσα ειναι τρομερη! Ειναι μια θάλασσα να την "πιεις", στο...ποτήρι! Εδω υπαρχει και η..."χρυσή άμμος"!!! Βγαίνεις απο την θάλασσα "πεφτεις", η "βουτας"...,"κοιλιεσαι"  πιο σωστα στην άμμο και ύστερα απο λίγη ώρα,οταν στεγνωσεις, "φεύγει", απο πάνω σου η "χρυσή άμμος"και εσυ είσαι πεντακαθαρος, λες και έχεις κάνει...ντους!..  Όχι, δεν ειναι όλα αυτα υπερβολές! Τα έχω ζήσει απο μικρο παιδι, όταν η αείμνηστη η μητέρα μου η Κυρά-Λεμόνια Κοντονή-Σακκα, με έφερνε για διακοπές (φευγαμε απο την πόλη, όπου εργαζόταν ο αείμνηστος πατέρας μου, ο μπαρμπας Θανάσης Κονονής, ήταν αρχιεργατης στην ΣΠΑΠ, έπειτα στην ΣΕΚ και μετα στον ΟΣΕ, φευγαμε λοιπόν και με τον...μουτζουρη το τραίνο της εποχής φθάναμε στο χωριο! Και ναι ήταν η μεγάλη χαρα μου...) στον Κακοβατο και με..."τσουλαγε" στην άμμο για να...ψηθω, οπως έλεγε, θυμάμαι!!! Και τώρα καταλαβαίνω το πόσο δίκιο είχε!..



Ναι! Ναι, ο Κακοβατος ήταν...,ειναι και θα παραμείνει εις πείσμα μερικών-μερικών ένας μικρός παράδεισος! Μικρός αλλα ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, οπως όλοι λένε!..  Για το ψαροχωρι, για το χωριο μου θα μπορούσα να γράφω και να γραφω, σελίδες εκατομμύρια σελίδες και να καταναλωσω τόνους, πολλούς τόνους μελάνι!!! Και όλα ειναι  αληθειες!..  Όμως θα σταματήσω εδω, για να έχω το δικαίωμα να συνεχίσω άλλη ημέρα! Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω πως προχθές (Κυριακή 25 Αυγούστου) έγινε το μνημόσυνο στα χωριά Μακιστος και Αρτεμιδα για τα θύματα της μεγάλης εκείνης πυρκαγιάς,η οποία στο "πέρασμα" της, δεν άφησε ΤΙΠΟΤΑ! Εφέτος συμπληρώθηκαν έξι χρόνια! Και οι συγγενείς των 49 θυμάτων απο τις "φονικές πυρκαγιές του 2007", στο μνημόσυνο και αφού άφησαν λουλούδια και άναψαν κεριά στον τόπο της τραγωδίας, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, γιατι μέχρι και σήμερα δεν εχει γίνει κάτι!!! Όλα παραμένουν οπως τότε το 2007, τα...εγκατέλειψε η φωτιά! Και όλοι μιλούσαν με την πίκρα έντονα ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους, για την αδιαφορία της πολιτείας!!! Δεν θέλω να σας θυμίσω τώρα τι έγινε τότε. Όταν στις εισόδους των χωριών Μακιστος και Αρτεμιδας, ο δρόμος έκλεισε απο τις φλόγες με συνέπεια να εγκλωβιστουν δεκάδες άνθρωποι και να χάσουν την ζωη τους! Θέλω όμως να υψωσω και εγω και να ενωσω την φωνη μου με την δικη τους και να φωνάξω ΠΟΥ "ΠΉΓΑΝ" ΤΑ ΛΕΦΤΑ; Τα λεφτα..., τα εκατομμύρια ευρω που συγκεντρώθηκαν και με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών,  παραδόθηκαν στο κράτος, με σκοπο να δοθούν στους κατοίκους για να ξαναστησουν το βιος τους... Αυτο βέβαια δεν έγινε ποτε! Και κατα τα φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνει... Αλήθεια που πήγαν ρεεε τα λεφτα; Ποιος τα εχει; Ποιοι τα διαχειρίζονται; Και τι σκοπό έχουν; Ερωτήματα που χρειάζονται εδω και...χθες απαντησεις!!!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου