ΘΑΥΜΑ!!!

• "Οι διανοιξεις  των ισθμων ειναι
   στην ημερήσια διάταξη. Μετα το
   Suez, ο Παναμας. Και μετα τον
   Παναμα,η Κόρινθος!.."!
                     (Επισημαίνεται αυτο στις 24 Ιανουαρίου 1884)
                   

   Έτσι πάρθηκε η απόφαση για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου, όχι μόνο για εκείνη την εποχη, αλλα και για τις επόμενες! Ναι! Ναι για τα χρόνια εκείνα και για τα μέσα που είχαν, ειναι γεγονός πως "η υπόθεση της Διωρυγας της Κορίνθου, αποτελεί και ειναι ΘΑΥΜΑ!.."!!! Δεν ειναι λιγες οι φορες που έχουμε περάσει απο τον Ισθμο της Κορίνθου! Και φυσικα έχουμε μείνει κυριολεκτικά με...ανοικτό το στόμα! Εχουμε πιο σωστα..."χαζεψει"! Χιλιάδες ειναι οι τουριστες που πηγαίνοντας στην Πελοπόννησο, σταματούν και για αρκετή ώρα θαυμάζουν την διωρυγα και βγάζουν φωτογραφίες! Εάν δε, τύχη και περνάει και κάποιο καράβι, τότε το θέαμα γίνεται ακομα πιο ωραίο! Τους...,μας  για την ακρίβεια, ΝΑΙ ΜΑΣ ΞΕΤΡΕΛΑΙΝΕΙ!!! Εχετε τύχη σε κάποια τέτοια περίπτωση; Εάν ναι; Τότε ναι,με καταλαβαίνετε!..  Τώρα!
                               

Η απόφαση, για να γίνει αυτο το εργο, πάρθηκε απο την Κυβερνηση του Θρασυβουλου Ζαιμη στις 17 Νοεμβρίου του 1869!!! Και ήταν απόφαση "Περι διορυξεως του Ισθμου της Κορίνθου"!.. Έτσι τον Μάιο του 1881 με Βασιλικό Διάταγμα που είχε ημερομηνία 18 Μαΐου, παραχωρείται στο στρατηγό Στέφανο Τουρρ, "το δικαίωμα της διορυξεως του Ισθμου..."!!! Και στις 6 Μαΐου του 1882, ένα χρόνο αργότερα, ο τότε βασιλιάς Γεώργιος, "εγκαινιάζει την έναρξη των εργασιών!"!!! Ακολουθούν πολλα χρόνια εργασιών...,δύσκολων εργασιών μάλιστα! Όλα πέρασαν "Δια πυρός και σιδήρου...", οπως γράφει ο ιστορικός της εποχής!..
                               


Οι δυσκολίες ήταν ΟΧΙ ΜΙΑ!!!  Αλλα πολλές! ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑΙ ,ΝΑΙ ΧΙΛΙΆΔΕΣ!!! Έτσι "καθοριστική για τη Διωρυγα ήταν η συμβολή του Ανδρέα Συγγρου", οπως έγραψε ο Τύπος της εποχής!..  Για να μην σταματήσουν οι εργασίες, "ο στρατηγός Τουρρ, στις 9 Μαρτιου του 1887 ζήτησε απο την Κυβερνηση παράταση, για την αποπεράτωση των εργασιών..."!!! Κάτι που απο την Κυβερνηση με Βασιλικό Διάταγμα στις 14 Απριλίου του 1887, "χορηγείται παράταση ,προθεσμίας μέχρι της 31 Δεκεμβρίου, του έτους 1891..."!!! Όμως...

 Όμως και τότε υπήρχαν σκάνδαλα! Οικονομικά σκάνδαλα! Και ήταν σχεδον ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ!!!!! Το πιο γνωστο για εκείνα τα χρόνια ήταν "το σκάνδαλο του Παναμα, το οποίο συγκλονιζε τη διεθνή κοινή γνώμη!.."!!!  Κάτι που φοβοντουσαν μήπως "έρθει και στην Ελλάδα"!!! Έτσι παίρνει στα χέρια του την σκυτάλη, ο Ανδρέας Συγγρος! Ιδρυσε μάλιστα τον Μάιο του 1890, την "Εταιρεία της Διωρυγας της Κορίνθου"!!! "Σκοπός και στόχος ήταν να φέρει εις πέρας το ημιτελές εργο..."!!! Και έτσι και έγινε! Τα κατάφερε! Το δύσκολο εργο τελείωσε! Και οι εφημερίδες τότε "Το Αστυ" και η "Ακρόπολις" περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια "την πρωτη εισροή των υδάτων στην Διωρυγα, που έγινε στις 20 Ιουνίου..."!!!  Ο Δημήτρης Κορομηλας στην "Εφημερις" γράφει πως "Η 25 Ιουλίου του 1893 θα παραμείνη εις την ιστορίας,ως ημέρα πανηγυρική"!!! 
                              

 Απο την παραμονή των εγκαινίων ο κόσμος φθάνει με τον σιδηρόδρομο απο τον Πειραια, την Αθήνα και την Κηφισιά, για να θαυμάσει το σπουδαίο και ιστορικό εργο! Την...ταινία μια γαλαζολευκη κορδέλα έκοψε στις 25 Ιουλιου του 1893, η Βασίλισσα με το "χρυσό ψαλιδι", που λίγο πριν της είχε δώσει ο Ανδρέας Συγγρος! Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο Συγγρος. "Αντί των στρωμάτων γης ατινα τέως εχωριζον τους δυο κόλπους, ιδού ήδη ιστός μόνον μεταξινος εμποδίζει την απο του εως εις το άλλο μέρος μεταβασιν"!!!!!  Θα πρέπει να υπογραμμίσω οτι ο ίδιος ο Συγγρος κάλεσε τον Χαριλάου Τρικουπη που δεν είχε παραστεί στα εγκαίνια, επειδη είχε παραιτηθεί στις αρχές του Μαΐου του 1893, να διασχίσουν την Διωρυγα με την θαλαμηγο του"Αυλιδα"!!! Έτσι και έγινε! Η εκδρομή κράτησε 48 ώρες! Και αυτο γιατι επισκέφτηκαν το Πορτο  Χελι και την Αίγινα πριν επιστρέψουν στον Πειραια!.. Α, να σας πω πως, ΟΥΔΕΙΣ θα μάθει το τι "ειπώθηκε μεταξυ τους, κατα τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού"!!! Υπάρχουν μόνο εικασίες!.. Και τίποτε άλλο!!! Το εργο του Ισθμου της Κορίνθου θα παραμείνει γραμμένο με χρυσα γράμματα στην ιστορία της Ελλαδος, όσα χρόνια και εάν περάσουν!.. Να τονίσω ακομα, οτι στις 25 Ιουλίου του 2013, συμπληρώθηκαν 120 χρόνια απο τα εγκαίνια του Ισθμου της Κορίνθου!!! Το εργο αυτο ήταν το ΘΑΥΜΑ της εποχής του και παραμένει ένα ΘΑΥΜΑ!!! Ένα θαύμα για όλο τον κόσμο!!!  Έτσι;  Δεν συμφωνείτε;



 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου