ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!

• Απο σήμερα το εορταστικό τριήμερο...
• Ο Αγιος Δημήτριος, ο Μυροβλυτης!
• Σαν σήμερα, το 1912, απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη!

           
Σημαιοστολισμενη και ντυμένη με τα καλα της η όμορφη Θεσσαλονίκη μας, γιορτάζει! Και η γιορτή ειναι διπλή! Άλλωστε, ανήμερα του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου, ο ελληνικός στρατός την απελευθερώνει! Το ημερολόγιο έγραφε 26 Οκτωβρίου 1912, όταν οι καμπάνες άρχισαν να κτυπούν χαρμόσυνα! Και το γεγονός της απελευθέρωσης, στόμα με στόμα, έγινε γνωστο παντου... Υστερα απο πεντε αιώνες εδαφικής απουσίας, ηταν η ημέρα εκείνη, η αφετηρία μιας νέας εποχής, κατα την οποια αναπτύχθηκε ως αναπόσπαστο τμήμα της Ελλαδος!..
          


 Ο Άγιος Δημήτριος,ο πολιούχος, ο προστάτης της Θεσσαλονίκης μας, αποτελεί και το σπουδαιότερο, απο θρησκευτικής, αλλα και εθνικής  πλευράς, μνημείο της! Ασφαλώς εχει και ανάλογη αρχαιολογική αξία! Πρόκειται για μια "ελληνική ξυλόστεγη Βασιλική πεντακλιτη, με εγκάρσιο κλιτος, που εξεχει απο το σώμα του Ναού..."!  Θα πρέπει να πω, πως ανάλογη με την μεγαλοπρέπεια του Ναού, του κτιρίου, ειναι η ζωγραφική και η μαρμάρινη διακόσμηση του!  
          


Για τους Θεσσαλονικείς ο Άγιος Δημήτριος ηταν, ειναι και θα ειναι, για πάντα, ο "φιλόπολις", ο "πολιούχος", ο "υπέρμαχος"! Ο Αγιος Δημήτριος προστάτευε την πόλη του, απο επιδρομές βαρβάρων, απο επιδημίες, απο την πείνα και την δίψα! Ηταν αυτός που πολεμουσε μαζυ, με τους υπερασπιστές, τιμωρώντας τους εισβολείς και τρεποντας τους σε φυγή! Μαλιστα και οπως τονίζουν -ομολογούν οι Ελληνες στρατιώτες, "το 1912, τον έβλεπαν να μάχεται μαζυ τους στην συγκλονιστική εποποιια του ελληνικού στρατού, απο το Σαρανταπορο εως τη Θεσσαλονίκη..."! Οι παλαιοί ήρωες διηγουνταν, οτι ο Άγιος Δημήτριος "τυφλωνε με την λάμψη του, τα εχθρικά κανόνια..."!
           Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε μεταξυ του 280 και του 284 μ.Χ. Πέθανε με μαρτυρικό τροπο το 303, η το 305 μ.Χ στη Θεσσαλονίκη! Ηταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης και ξεχώριζε για την προσωπικότητα, το ήθος και τον χαρακτήρα του! Μαλιστα κατηγορήθηκε, πως αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανου "περι αρνήσεως του χριστιανισμού"! Θα πρέπει  να σας πω, οτι σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στην φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νεστορα... "Κατασφραγισαςτο μέτωπο αυτού δια του σταυρου", οπως γράφει η ιστορία, προκειμενου, ο Νεστορας, να νικήσει τον ειδωλολατρη παλαιστη Λυαιο, ο οποιος ηταν "μεγεθει σώματος και ρωμη τους κατ'αυτον υπεβαλλων..."!  Η νίκη του Νεστορα, εξόργισε τον αυτοκράτορα Μαξιμιανο, που  παρευρισκοταν στο στάδιο και ο Νεστορας αποκεφαλιστηκε! Ο Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμο στα πλευρα! "Λογχη τρωθεις την πλευραν...", γράφει ο ιστορικός της εποχής! Το σώμα του Αγίου Δημητρίου τάφηκε, στον τόπο του μαρτυρίου...
           Ο τάφος του Αγίου Δημητρίου μεταβλήθηκε "σε βαθύ φρεαρ, που ανάβλυζε μύρο..."! Η εκβλυση του μυρου απο τον τάφο, υπογραμμίζεται σε ολα τα μεταγενέστερα πεζά και ποιητικά κείμενα... Ετσι ο Άγιος Δημήτριος, που πήρε το όνομα ο Μυροβλυτης, ηταν ειναι και θα παραμείνει ο προστάτης Άγιος της Θεσσαλονίκης μας...  Μια Θεσσαλονίκη, η οποια απο σήμερα δέχεται ολα τα φώτα της δημοσιότητας, πρώτα για τον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και φυσικα έπειτα, για την εθνική μας εορτή της 28 Οκτωβριου του 1940 και του ΟΧΙ! Χρονια πολλα!..

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου