ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!!

                      • Με το χαμογελο στα χείλη...
                     • "Νυν υπέρ πάντων ο αγών..."!
                • "Αερααα", ηταν η ιαχή που ακουγόταν...

                                 

 "Κατακλιθημεν άνθρωποι και ανηγερθημεν Έθνος...", έγραψε εκεινο το πρωινο  στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο Άγγελος Βλάχος...
           Και ναι!
           Ναι! Η Ελλαδα, ενωμένη, οσο ποτε και μέσα σε λίγες μονο ώρες, αντιμετώπισε την δύναμη ενός άξονα και νίκησε! Νίκησε τις ορδές του βάρβαρου! Στάθηκε όρθια στα στρατεύματα του Μουσουλινι και του Χιτλερ και φώναξε "ΟΧΙ"!!! Και η μικρή Ελλάδα νίκησε! Νίκησε το θάρρος! Νίκησε η αυτοθυσία, η ιδέα!  Και το στιλέτο ηττήθηκε!.. Ηττήθηκε σε εναν πόλεμο, που οπως πολυ σωστα έγραψε ο Άγγελος Βλάχος, "...Δεν τον εζητησαμεν. Δεν τον προκαλεσαμε. Δεν τον ηθελησαμεν. Μας επεβλήθη κατα τον χυδαιοτερον, κατα τον σκαιοτερον τροπο..."!!!
         




  "Δευτρα 28 Οκτωβριου 1940", έγραφε-έδειχνε το ημερολόγιο και η μικρη Ελλαδα, δια στόματος Ιωάννη Μεταξα, φώναξε ΟΧΙ! Οχι! Το μεγάλο! Το ιστορικό ΟΧΙ της πατριδας μας, που άφησε..."άφωνη ολόκληρη την οικουμένη", οπως έγραψαν οι ξένοι δημοσιογράφοι, στις εφημερίδες τους!..
           "Σύσσωμο το Έθνος, μνημον των παραδόσεων του, εις τας επαλξεις...", τόνισαν εκεινο το πρωινο της 28 Οκτωβριου του 1940 οι εφημερίδες! Και ναι! Ναι το Έθνος μας "σύσσωμο" και ενωμένο σαν μια γροθιά ηταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τον εχθρό! Και το έκανε! Και νίκησε! Νίκησε τους βαρβάρους, τους επιδρομείς, οι οποιοι χωρις λογο θέλησαν να σκλαβωσουν την χωρα μας!..
           

ΟΧΙ!
           ΟΧΙ, ακούστηκε, απο το ενα άκρο, εως το άλλο της πατριδος μας!..  Και οι Ελληνες, ΟΛΟΙ, αγωνίστηκαν, με πενιχρές δυνάμεις και νίκησαν! Νίκησαν οι λίγοι, τους πολλούς!.. Τις μεγάλες, τις ατέλειωτες δυνάμεις του άξονα!..
           Ο Τύπος, όλες οι εφημερίδες, που εκείνη την Δευτέρα κυκλοφόρησαν με τίτλους,  "ΑΕΡΑΑΑ" και "ΟΧΙ", σημείωναν χαρακτηριστικα, για το πως, "...η Αθήνα έζησε το πρώτο πολεμικό 24ωρο..."!!!





 
                 

















"...28 Οκτωβριου 1940!
                                   Τίποτε δεν ημποδιζε και έγινε μαλιστα το παν, ώστε και η ημέρα αυτη,
                                   συμπιπτουσα κατα τυχην με την αρχη της εργασιμου εβδομάδας, να ητο οπως 
                                   κάθε προηγούμενη ημέρα, ήρεμος κατα την οποίαν ο ειρηνικός και 
                                   παραγωγικός λαός της Ελλαδος, θα μετεβαινε, οπως συνήθως σοβαρός και
                                   απερίσπαστος εις τας εργασίας του..."!!!
           Και την επόμενη ημέρα, την Τριτη 29 Οκτωβριου 1940, οι εφημερίδες έγραφαν...
                                   "...Ολοι ανεξαρτήτως και οι γέροντες και αι γυναίκες και τα παιδια, το καθήκον 
                                   του αμάχου πληθυσμού, δεν ειναι μικροτερας σημασίας, απο το καθήκον 
                                   εκείνων που προτάσσουν τα στήθη των, εις τους σκοτεινούς δολοφόνους... 
                                   Ολοι, αγωνιζόμαστε ενωμένοι κατα του βάρβαρου κατακτητή..."!!!
           Υστερα, απο το ΟΧΙ, του Ιωάννη Μεταξα, στον Ιταλό πρέσβη Γκρατσι, η Ελλάδα έμπαινε στον πόλεμο! Και ηταν ενας πόλεμος "υπέρ βωμων και εστιών..."!!!  Ετσι οι ελληνικές δυνάμεις νίκησαν! Τα κατάφεραν, απεναντι στις μεγάλες δυνάμεις των Ιταλών και των Γερμανών!..  "Αι ελληνικαι δυνάμεις αμύνονται του πατριου εδάφους... Η ελληνική εκκλησία ευλογεί όπλα ιερά...", έγραψε ο ιστορικός της εποχής!..
 
          
...Και ο πόλεμος άρχισε! Η Ελλάδα αγωνίστηκε εναντίον του έθνους των δολοφόνων! Οπως ο αείμνηστος πατέρας μου, ο μπάρμπα-Θανάσης  Κοντονής, που πολέμησε τότε, μου διηγήθηκε στο τέλος του πολέμου αρκετά. Μου ειπε πως "οι στρατιώτες μας, μάχονταν ηρωικώς και φώναζαν συνέχεια. ΖΗΤΩ η Ελλάς! Αερααα! Και ετσι κερδίσαμε..." Ναι, με την αυτοθυσία των ελλήνων ο άξονας υπέστη πανωλεθρία... Έφυγε! Τράπηκε σε φυγή! Το έβαλε στα πόδια! Και ολα αυτα, χάρη στη θυσία των παιδιών της Ελλαδος, που είπαν το μεγάλο δικο τους ΟΧΙ!!!
          
 
Χρονιαρα! Ναι! Χρονιαρα η σημερινη μερα! Μια ημέρα με εθνική ανάταση! Μια ημέρα σταθμός για την πατριδα μας! Οπως σταθμός, ηταν..,ειναι και θα παραμείνει το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξα!.. 
           ΖΗΤΩ η 28 Οκτωβριου 1940!..

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου